Savjet srijedom: Instagram Reels ili Tik-Tok?

instagram-reels-ili-tik-tok

Savjet srijedom: Instagram Reels ili Tik-Tok?

Dok čekamo hoće li Donald Trump doista zabraniti Tik-Tok, društvenu platformu koju obožavaju mladi, Zuckerberg je iskoristio priliku i ovih dana lansirao Instagram Reels, alat kojim želi sa scene izgurati Tik-Tok. 

Poznato je naime, da američki predsjednik strahuje kako bi vlasnik Tik-Tok-a, kineska tvrtka ByteDance, svojoj državi mogla predati informacije o korisnicima ove mreže iz SAD-a.

Ovu neizvjesnu situaciju koja traje već mjesecima, mudro je iskoristio Instagram lansirajući Reels koji bi mogao zauzeti broj jedan poziciju među društvenim mrežama, kad govorimo o video-sadržaju kojega kreiraju i dijele sami korisnici.

Službenom najavom iz Instagrama su, pak, poručili kako su „uzbuđeni što mogu ponuditi privatnim, poslovnim i kreatorskim profilima na Instagramu, novu mogućnost da se predstave kratkim, zabavnim videozapisima.“

Što je Instagram Reels ?

Instagram Reels se od početka kolovoza, nakon probne verzije koju su testirali u Brazilu, uvodi u Americi, Australiji, Japanu ali i u Europi pa i u Hrvatskoj.

Jednako kao i Tik-Tok, Reels je očito namijenjen mlađoj populaciji, ali i svim brendovima koji nude usluge i proizvode za mlade.

sto-je-instagram-reels

Reels vam nudi mogućnost da snimate kratki video od 15 sekundi, dodate mu glazbenu podlogu, te ga uredite sa nizom posebnih elemenata.

Baš kao na Tik-Tok-u! Premda, iz Instagrama će reći da to nije isti već jako sličan video format. 🙄

Ovo je još jedna Facebook-ova (ili Instagramova, kako hoćete) krađa ideja, zaključit će većina onih koji prate novosti sa društvenih platformi. A i kako biti slijep pored zdravih očiju?

OK, bit će i onih koji će zaključiti da je Zukerberg jednostavno prepoznao sjajnu poslovnu priliku.

Ponavlja li se 2016.?

Sjećamo se kako je Instagram svojedobno na isti način najavio svoj Story, kojim danas rastura s obzirom na broj korisnika dnevno. U samo 4 godine sa 150 milijuna, Story se popeo na vrtoglavih 500 milijuna korisnika dnevno!

A ideju su zapravo „maznuli“ od Snapchata 2016. godine. I da, munjevito su postali popularniji od samog tvorca ideje.

Hoće li tiktokeri masovno prijeći na Reels, ostaje nam za vidjeti. No sigurno je da neće odbiti mogućnost da koristeći se jednom, budu prisutni na dvije društvene platforme. Posebno ovdje mislimo na tvrtke i influencere koji promoviraju proizvode zanimljive mladima.

Zuckerberg se sigurno ovim potezom, tomu i nada.

Za ovaj blog zamolili smo za komentar jednu našu IG pratiteljicu koja nije baš oduševljena ovim novim alatom.

„Skinuli“ su sve sa Tik-Tok-a, od istih glazbenih hitova, do jednakog načina upravljanja, a opet – nije to, to. Ne uklapa mi se u okruženje, previše je koraka za doći do njega, a i sama činjenica da je nešto kopija, mi odmah stvara odbojnost. Iskreno, nemam želju nastaviti ga koristiti!“, podijelila je s nama svoje korisničko iskustvo naša folowerica.

I mi smo ga isprobali, doduše, samo kako bismo kratko najavili na Instagramu ovaj današnji tekst. Vidjeli smo kako Reels još uvijek nema mnogo najavljenih efekata, ali s vremenom će se vjerojatno nadograđivati.

Kako koristiti Instagram Reels?

Instagram Reels ćete pronaći u pretraživanjima, te na Story, u dnu, između opcija „Kreiraj“ i „Uživo“ – kad želite kreirati sadržaj uz pomoć njega.

Ako ga ne vidite,  ažurirajte svoju aplikaciju.

Klikom će vam se ponuditi opcije da odaberete glazbu, efekte, brzinu, filtere, naljepnice… Video možete snimiti izravno u alatu, ili ga uploadati sa mobitela, te mu dodati naslovnu sliku.

Isto kao i na Tok-Tok-u, pruža vam se opcija da video snimate sa pauzama, te ga naknadno uređujete.

Instagram Reels možete podijeliti na Instagram Story, i novom Reels tab-u na profilu, tj. feedu.

Ako imate javni profil moći ćete ga dijeliti i na Explore Feed-u. Dijeljenje na Explore-u vam daje mogućnost da vas pronađe šira publika.

Ako imate privatni račun, vaš Reels će vidjeti jedino vaši pratitelji.

Kada podijelite Reel na Instagram Story, izgledat će kao Story, i neće se pojaviti na Explore-u, niti na vašem profilu. Isto tako – nestat će nakon 24 sata.

Detalje o tome kako koristiti Reels pronaći ćete i na Instagram vodiču.

Pratit ćemo kako će se Reels razvijati i hoće li zbilja izgurati kineski Tik-Tok sa scene. Također, zanima nas i hoće li tiktokeri, i ako njihova omiljena platforma i dalje bude postojala, radije prijeći na Reels zbog poslovne sigurnosti koju Instagramu daje njegov vlasnik – Facebook.

Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se ostvariti najave iz Microsofta koji traži zeleno svjetlo od Bijele kuće za kupnju dijela Tik-Toka namijenjenog za tržište SAD-a, Kanade, Australije i Novog Zelanda. I ako se ti zbilja dogodi, kako će funkcionirati s obzirom da će biti vlasništvo dviju država…

Do tada, bit će nam drago ako sa nama podijelite svoje iskustvo – Instagram Reels ili Tik-Tok? Pišite nam.