Zuckerberg pokreće Facebook Shops

facebook-shop-mark-zuckerberg

Zuckerberg pokreće Facebook Shops

Mark Zuckerberg, osnivač i predsjednik Uprave Facebooka, u live obraćanju, najavio je novu veliku vijest – lansiranje Facebook Shops usluge.

Facebook time ide korak dalje u u e-trgovini koja bi malim tvrtkama morala omogućiti besplatno postavljanje internetskih shopova. To će se najprije dogoditi na Facebooku a potom i na Instagramu.

Riječ je o usluzi koja u doba korona-krize malim poduzećima treba olakšati korištenje jedinstvene online trgovine.

U bliskoj budućnosti Facebook Shops će također omogućiti malim tvrtkama da prodaju proizvode putem Instagram Direct-a, WhatsAppa i Messengera. Bit će moguće i označavanje proizvoda tijekom prijenosa uživo.

facebook-shop
Izvor: Facebook

Besplatno postavljanje FB Shopa

Postavljanje FB Shopa je besplatno i lagano a vlasnici malih tvrtki moći će odabrati proizvode koje žele predstaviti iz svog kataloga. Omogućeno je prilagođavanje izgleda te nove e-trgovine dodavanjem fotografija i boja u skladu sa brendom.

Svaki poduzetnik, bez obzira na njegovu veličinu ili budžet, može se tako lakše povezati  s kupcima. Stoji to u priopćenju iz Facebooka.

Prema najavama iz FB Shopa moći će se pregledati cijela kolekcija proizvoda koju predstavljate, spremiti proizvode koji vas zanimaju i naručiti.

Također, ako imate kakvo pitanje, moći ćete poslati poruku tvrtki putem WhatsAppa, Messengera ili Instagram Direct-a.

Od ovog ljeta dostupan i Instagram Shops

Iz Facebooka najavljuju kako će od ovog ljeta, počevši od Sjedinjenih Američkih Država, predstaviti i  Instagram Shops. On će na jednom mjestu omogućiti pregledavanje omiljenih marki, filtriranje po kategorijama te u konačnici kupovinu.

Kasnije ove godine postavit će i nove kartice na navigacijskoj traci Instagrama, tako da će se u Instagram trgovinu moći doći samo jednim klikom.

Ljudi već godinama koriste opciju live videa unutar Facebookovih aplikacija kako bi predstavili svoje proizvode. Sada će prodavači, brendovi i dizajneri moći označiti proizvode u svom Facebook Shopu prije nego što se uključe uživo.

Ti će proizvodi biti prikazani u dnu videa, kako bi korisnici jednim klikom saznali više o njima ili obavili kupnju. Poručili su iz Facebooka, dodajući kako su započeli s testiranjem te će ih širiti sljedećih mjeseci.

instagram-shop
Izvor: Facebook

Povezivanje programa vjernosti sa Facebook stranicom

Testiraju i načine kojima bi omogućili korisnicima da lakše dođu do nagrada i darova kroz programe vjernosti brendova koji im se sviđaju. To je npr. sakupljanje bodova i sl.
Programi vjernosti bili bi, naime, povezani s njihovim korisničkim računom. Tako bi na jednostavan način mogli pratiti stanje svojih bodova.

Suradnja sa tvrtkama za podršku

Navode i kako surađuju s partnerima kako bi malim tvrtkama pružili potrebnu podršku. To su tvrtke: Shopify, BigCommerce, WooCommerce, ChannelAdvisor, CedCommerce, Cafe24, Tienda Nube i Feedonomics .

U izvješću State Of Small Business Report, Facebook navodi kako su istražili 86.000 malih poduzeća u Sjedinjenim Državama. Među je 31% malih poduzeća koji su prestali s radom zbog posljedica krize koronavirusa.

Zuckerberg zato predlaže prebacivanje poslovanja online, kao jedan od načina na koji će poduzeća preživjeti u ovom razdoblju.

“Vidimo kako mnogo tvrtki koje nikad do sada nisu bile prisutne na internetu, pokreću svoje online poslovanje po prvi put. Također, tu su i mala poduzeća kojima je internetsko poslovanje jedini način da dođu do svojih kupaca.

Ovaj način poslovanja neće nadoknaditi sve gubitke, ali može pomoći. A za mnoge male tvrtke u ovom razdoblju, činit će razliku između – plutanja na površini li potonuća. “, zaključuje prvi čovjek Facebooka.

Ova Facebookova alternativa web shopovima sigurno će dobro doći svima koji su planirali svoju trgovinu prebaciti online. Prije svega zato što je besplatna.

Za vjerovati je, međutim, da će oteti dio posla firmama koje izrađuju i postavljaju web shopove. Ne zaboravimo da oni nisu “veliki igrači” poput Zuckenberga, baš naprotiv, i oni su među malim poduzetnicima kojima u ovom trenutku treba pomoć.