Savjet srijedom: “Moja mater te traži” a njeno ime je Google

sto-o-vama-zna-google-dkabinet

Savjet srijedom: “Moja mater te traži” a njeno ime je Google

Priznajte da vam je bilo prilično nelagodno kad ste čuli iz usta političara nedavne najave o mogućem praćenju i nadzoru putem mobitela zbog koronavirusa.  No, je li vam palo na pamet što se sve o vama već zna, te tko i kako vas prati putem interneta?

Google je u tome veliki meštar a da ne spominjemo društvene mreže, na kojima se bilježi svaki post koji ste ikada objavili, uključujući one koje ste izbrisali. Svi oni ostaju zauvijek memorirani među jedinicama i nulama “virutalne galaksije”.

Da ne bismo odlutali još dalje, vraćamo se ipak na Google. 😀

sto-o-vama-zna-i-kako-vas-prati-google

Kako vas vidi, prati i što o vama sve zna Google?

Ukratko, Google zna tko ste, gdje stanujete, što radite, što volite a što ne. Ima alate kako bi saznao kuda se krećete, te bilježi svu vašu povijest pretraživanja.

Da, pri tome mislimo na svaki klik koji ste napravili koristeći njegov pretraživač. On pamti i bilježi baš svaki pojam koji ste upisali, svaku stranicu na koju ste kliknuli ili ju spremili, sve što ste radili na YouTube-u itd. itd. itd.

Ako nam ne vjerujete, povjerovat ćete kada kliknete na linkove koje vam donosimo u nastavku.

Vaš profil, povijest pretraživanja i podaci – according to the Google

Google prikuplja i sortira sve ove podatke kako bi vam pružio što bolje korisničko iskustvo. U prijevodu, da bi vam se, dok surfate “internet oceanom”, prikazivali sadržaji/oglasi koji vas zanimaju, oni koji su važni i personalizirani – prilagođeni samo vama. Zato vam se i čini da vam netko “čita misli” kad vam se prikazuju upravo oni oglasi i teme na koje ste pomislili prije pet minuta. 😉

Google ima svoj alat za kojega ste vjerojatno čuli  a zove se Google Analitics. On pomaže pri praćenju aktivnosti korisnika na web stranicama, izvještavajući vlasnike stranica o tome koliko je netko puta posjetio i zadržao se na njegovoj stranici, na što je točno kliknuo i sl.

Prikupljajući podatke o vama Google stvara vaš profil. A evo kako izgledate u očima Google-a.

Na Google-u možete pogledati i svoju povijest pretraživanja a daje vam i mogućnost da preuzmete i spremite sve svoje podatke.

vpn-sigurnost-na-internetu

Kako zaštiti svoju privatnost?

Sad kad ste skužili koliko ste razotkriveni, pitate se je li se uopće moguće zaštiti. Evo gdje možete onemogućiti Google Analitics da prikuplja podatke o vama. Osim toga postoji i opcija postavljanja VPN-a (Virtual Private Network).

Toliko o zaštiti koja nema veze sa pandemijom. Mada, sada kada se većina poslova zbog koronavirusa, prebacila online, i zaštita ove vrste je više nego poželjna.

Za više savjeta i novosti iz digitalnog svijeta, upišite se na naš tjedni newsletter.