Savjet srijedom: Zašto se isplati voditi LinkedIn poslovnu stranicu?

vodenje-linkedin-stranice

Savjet srijedom: Zašto se isplati voditi LinkedIn poslovnu stranicu?

Aktivno voditi poslovnu stranicu na LinkedIn platformi trebalo bi čim prije ući u vašu dnevnu, poslovnu rutinu. Znamo, to je je još dodatnog posla ako vodite stranice na bar još dvije društvene platforme, ali najnovije statistike idu u prilog našoj tvrdnji iz prve rečenice.

Prema istraživanju platforme Hot Suite za ovu godinu, LinkedIn poslovnu stranicu ima 30 milijuna tvrtki. Na njoj je skoro 700 milijuna korisnika mjesečno a oko 200 milijuna ih je iz Europe. Tragate li za muškim klijentima pronaći ćete ih upravo na LinkedIn-u, jer ih je tamo 57%. Oko 95% B2B tvrtki koriste LinkedIn za plasiranje sadržajnog marketinga a skoro 90% za generiranje leadova (potencijalnih kupaca).

Osim toga, Microsoft je izvijestio kako je prihod LinekdIn-a porastao za 24% u 2020. godini.

Nakon prošlog Savjeta, u kojem smo pisali o novosti na LinkedIn platformi – mogućnosti dijeljenja story objava, danas vam donosimo razloge zbog kojih se isplati biti aktivan na LinkedIn-u.

sto-objavljivati-na-linkedinu

LinkedIn treba minimalan broj objava a ima bolji doseg od ostalih društvenih mreža

Kako vas ne bismo u startu ubili u pojam, evo lijepe vijesti – do jako dobrih rezultata na LinkedIn-u možete doći ako objavite tek tri posta tjedno! Redovitost i kvaliteta objava se na ovoj mreži najviše cijene.

Vaše objave postane na LinkedIn-u će doći do većeg broja korisnika jer nema toliko mnogo postova kao što ih je recimo na Twitteru ili Instagramu. Također, kad na vašu objavu netko od pratitelja reagira dijeljenjem, komentarom ili lajkom, to će vidjeti i njihovi kontakti.

Veliko olakšanje je i to što algoritam nije isti kao npr. na Facebooku s kojim se većina nas već dugo i grčevito bori. Ovdje algoritam rangira postove na temelju osobnih veza, relevantnost interesa i vjerojatnosti angažmana. Drugim riječima, cilj mu je prikazati sadržaj koji će ih zanimati i angažirati. Cilj vaših postova onda bi trebao biti isto to.

Bolje će proći objave sa fotografijama a ako ste se odlučili za video, neka traje bar 5 min. Najbolje vrijeme za objavljivanje na LinkedInu je 7:45 h, 10:45 h, 12:45 h i 17:45 h. Najbolji dan za objave za B2B tvrtke je srijeda a za B2C, ponedjeljak i srijeda.

Vođenje LinkedIn stranice omogućit će vam bolju poziciju na tražilicama

Govoreći iz vlastitog iskustva, obradovalo nas je kad smo se uvjerili da se prisustvo na LinkedIn-u isplati i zbog boljeg rangiranja na Internet tražilicama.

Ako ste se odlučili voditi stranicu na ovoj platformi svakako pripazite na korištenje (vaših) ključnih riječi i to u opisu stranice, te u sadržaju kojega ćete objavljivati. To je upravo ključ po kojemu ćete dobiti bolje mjesto na tražilicama.

Unatoč profesionalnom predznaku, komuniciranje je brzo i jednostavno

Poznata kao najveća poslovna društvena mreža preko koje ćete tražiti posao ili zapošljavati, LinkedIn je i platforma koja će vam pomoći da se lakše umrežite, povežete i prodate svoje usluge ili proizvode.

Ali to što je nešto formalnija od Facebooka i Instagrama, ne znači da je ukočena u komunikaciji. Baš suprotno, ljudi će vam se preko LinkedIn-a mnogo brže javiti sa upitom, prijedlogom za suradnju ili ponudom, nego na ostalim društvenim mrežama.

Komunicirajući porukama sa ljudima iz cijelog svijeta (koje ne moraju uvijek biti dogovaranje nove suradnje), omogućit će vam i da lakše suočite sa kriznim razdobljima kao što je ovo u kojem se nalazimo trenutno.

komuniciranje-na-linkedin-mrezi

Brendirajte se uz pomoć LinkedIn-a

Bez obzira imate li malu ili veliku tvrtku, te radite li B2B ili B2C, LinkedIn će vam ponuditi opcije kako bi vaša marketing strategija na ovoj mreži bila maksimalno iskorištena.

No, osim što ćete biti ažurni u vođenju vaše poslovne stranice, LinkedIn je odličan i ako ste odlučili brendirati sebe.

Zato ćete na vašem osobnom profilu podijeliti sadržaj (npr. blogove koje pišete) kojega objavljujete na stranici svoje tvrtke. To će vam omogućiti da se istaknete kao stručnjak na određenom polju a pratitelji će vas lakše uočiti, te eventualno angažirati za posao. 

Budući da je profil na LinkedIn-u svojevrsni opširni CV, na ovaj način ćete potkrijepiti sve ono što ste u njemu naveli kao vaše znanje, stečene vještine i iskustvo.

Osim što ćete dijeliti objave, svakako se uključite u rasprave i komentirajte tuđe postove, lajkajte, te dijelite sadržaj koji je vezan uz vašu branšu. I zato ćete dobiti plus od LinkedIn-a.

Promoviranje uz usko targetiranje

Nakon ovih besplatnih opcija koje ćete raditi da biste bili uspješni, LinkedIn nudi i promoviranje. Ovdje se možete promovirati postavljajući oglas slično kao na Facebooku ali uz još bolje ciljanje vaših potencijalnih klijenata.

Pored toga, trošak za jednog leada na LinkedIn-u je za oko 30% jeftiniji u odnosu na Google AdWords kampanje!

Kad se se odlučili na pokretanje kampanje, najprije ćete postaviti Campaign Manager , te dalje pratiti korake kojima će vas voditi njihova jednostavna platforma.

Zatim ćete izabrati između 7 ponuđenih ciljeva kampanje. Pa pomno naciljati publiku uz zaista precizno postavljene opcije. Možete ciljati firme s obzirom na lokaciju, veličinu industriju, te osobe s obzirom na naziv radnog mjesta, po godinama iskustva, vrsti djelatnosti, interesima itd.

Potom ćete izabrati format oglasa te postaviti iznos budžeta za kampanju uz vrstu licitacije i način naplate. Licitacija ili bid je iznos kojega ćete platiti za klik, a način naplate može biti po kliku ili po prikazu oglasa.

A sad je vrijeme da se još više angažirate oko vaših stranica na ovoj mreži. Nemate li dovoljno vremena za taj posao, javite se nama!