Želite li biti prvi u tražilicama na području u kojem radite, koristite lokalni SEO

lokalni-seo

Želite li biti prvi u tražilicama na području u kojem radite, koristite lokalni SEO

Da biste povećali promet, dobili više potencijalnih klijenata i podigli svijest o svom brendu ili firmi na lokalnom području, koristit ćete lokalni SEO.

Lokalni SEO proces je poboljšanja vidljivosti u tražilicama za lokalne tvrtke, prvenstveno one sa fizičkim lokacijama, a marketinške strategije koje ćete pri tom koristiti najbolji su način da svoju tvrtku predstavite ljudima u svom području – gradu, županiji, regiji. 

Govorimo procesu stalnog optimiziranja za internetske tražilice koji se fokusira na određeno geografsko područje.

U ovom tekstu govorimo o važnosti ulaganja u lokalni SEO kada želite biti prisutni u prvim rezultatima pretrage na području na kojem radite. I naravno, nudimo savjete kako ćete doći i ostati na prvoj stranici u tražilicama.

Zašto je važan lokalni SEO?

  • Oko 46% svih pretraživanja na Googleu ima “lokalne namjere”.
  • Istaknuti isječci u Google SERP-u imaju 35% ukupnog udjela klikova.
  • 78% potrošača koji traže nešto lokalno na svom telefonu posjećuju trgovinu tog dana.
  • Više od 75% potrošača koristi Google kada traži poslovne informacije. 
  • Pretraživanja na Google kartama za “kupovanje u mojoj blizini” globalno su porasla za više od 100%
  • Mobilna pretraživanja za “trgovina otvorena blizu mene” također su porasla za više od 250% u posljednje dvije godine. I ključne riječi “gdje kupiti” + “u mojoj blizini” za više od 200%. 

Ovo je samo dio statističkih podataka koji ide u prilog lokalnom SEO-u.

Svi „googlamo“ kako bismo pronašli što brže i jednostavnije ono što nam treba i što smo odmah spremni kupiti. Kako Google „radi“ po principu lokalne optimizacije, tražimo li primjerice restoran u Šibeniku i upišemo li u tražilicu: „restoran u mojoj blizini otvoren sad”, Google će nam ponuditi restorane koji su rezultat lokalnog pretraživanja.

restoran-otvoren-sad-primjer-google

Upravo lokalni SEO pomoći će da se vaša tvrtka, u ovom slučaju – restoran koji je u Šibeniku i trenutno je otvoren, pojavi u Google rezultatima za ovakva pretraživanja.

Kako funkcionira lokalni SEO 

Tvrtke koje se fokusiraju na lokalni SEO prikazuju se u tražilicama prve (zajedno sa svojim proizvodima ili  uslugama) potencijalnim kupcima koji ih traže na lokalnom području.

Internetske tražilice se oslanjaju na signale kao što su lokalni sadržaj, stranice društvenih mreža i druge poveznice kako bi korisniku pružili najrelevantnije lokalne rezultate za prikupljanje informacija za lokalno pretraživanje.

U nastavku pročitajte kako ćete poboljšati svoj lokalni SEO ako je vaše poslovanje koncentrirano na određenom području.

6 savjeta za lokalni SEO

#1 Postavite i optimizirajte Google Business profil

Google Business je postao alat „broj jedan“ kod lokalnog pretraživanja i premda nije jedini, prvi je uz kojega će se vaša tvrtka prikazati potencijalnim kupcima koji traže vaše usluge ili proizvode upisujući ključne riječi u tražilicu.

Kako biste bili sigurni da ste optimizirali svoj GBP, trebali biste pripaziti posebno na ove četiri stavke:

  1. Postavite i potvrdite Google Business profil.
  2. Koristite značajku objavljivanja postova unutar svog računa.
  3. Potaknite publiku da pišu recenzije.
  4. Odgovarajte autentično na recenzije, navodeći lokaciju. Na primjer, “Cijenimo vaše povratne informacije o [proizvodu/usluzi] u [gradu, državi]. Zahvaljujemo vam na vašem doprinosu i veselimo se ponovnoj suradnji s vama. Hvala vam od [puno ime tvrtke] tima.”

GBP je posebno važan imate li fizičku lokaciju na kojoj poslujete. Ili više njih na različitim mjestima.

Njegovo je korištenje besplatno i jednostavan je za upravljanje a može ga postaviti svaka tvrtka ili obrt, pa čak i one koje nemaju urede već posluju virtualno poput d.KABINET-a.

Jednom kad postavite Google Business nemojte da na njega padne prašina! 😀

Ažurirajte sve podatke važne za kupce ili klijente kao što su: radno vrijeme, novi proizvodi ili usluge, postavljajte nove fotografije i videa, pišite objave i svakako se angažirajte oko primanja i odgovaranja na recenzije vaših klijenata tj. kupaca.

#2 Optimizirajte URL, naslove, zaglavlja, meta opis i sadržaj na web stranici

Kada je riječ o sadržaju na vašem webu – svaki novi članak na blogu nova je indeksirana stranica, nova stranica na kojoj ciljate geografski izraz (područje na kojem se nalazite) za pretraživanje i nova prilika da vas pronađu na stranicama s rezultatima tražilice (SERP).

Svaki put kada napišete nešto na webu, taj sadržaj morate optimizirati za tražilice koristeći ključne riječi u URL-u, naslovu, zaglavlju, meta opisu i tijelu teksta. 

Pitate li se kako pisati sadržaj koji se fokusira za određenu lokaciju, pišite reference i studije slučaja koje su vezane uz vaše klijente ili kupce.

#3 Pišite tekstove koji su vezani uz vašu lokaciju

Pišete li na web stranici aktivno o općim temama iz vaše industrije, one će sigurno privući publiku. No, ciljate li kupce na vašem lokalnom području, važnije će biti usavršiti pisanje o lokalnim vijestima iz vaše niše.

Imate li na primjer, lokalni obrt koji proizvodi unikatno keramičko posuđe i pokušavate privući kupce na svom području, pišite koristan sadržaj koji će privući lokalnu publiku kako bi se dobro upoznala s vašim radom. 

Potrudite se biti lokalni autoritet u svojoj industriji okupljanjem lokalne industrije, priređivanjem lokalnih evenata, radionica, seminara, pišući vijesti važne za ljude koji su iz vašeg grada ili županije i sl.

#4 Prilagodite web stranicu mobilnim uređajima

Lokalno i mobilno pretraživanje idu ruku pod ruku pa se čak  64% svih Google pretraživanja izvodi preko mobitela.

web-na-mobitelu

Neki od najčešćih načina na koje će ljudi koristiti vašu stranicu u mobilnom okruženju su pronalaženje uputa do vaše lokacije, traženje podataka za kontakt i recenzije. Zato neka vaša web stranica bude responzivog dizajna

Pretraživanje pojma “kupnja u mojoj blizini” preko mobilnih uređaja porasla je preko 200% u posljednje dvije godine. To potvrđuje važnost lokalnih tvrtki s fizičkim trgovinama, premda e-trgovina nastavlja svoj rast.

#5 Optimizirajte NAP

NAP (engl. name, address, phone number), stoji za: ime, adresu i telefonski broj (s pozivnim brojem) vaše tvrtke.

Važno je da vaš NAP bude HTML tekst koji se može indeksirati na vašoj web stranici. Sve to zato da bi ga Google mogao lakše prikazati u rezultatima pretraživanja koja se temelje na lokaciji.

Najčešće mjesto na web stranici za postavljanje NAP-a je u podnožju stranice. Osim toga, trebali biste uključiti i svoj NAP na stranicu “Kontaktirajte nas”.

#6 Sudjelujte u lokalnoj zajednici

Za kraj nešto što biste “na prvu” mogli smatrati nevažnim jer govorimo o online prisutnosti. Međutim, što više sudjelujete u lokalnoj zajednici, to ćete dobiti više digitalnog PR-a. 😉

Partnerstvo s udrugom ili nekom drugom neprofitnom organizacijom u kampanji, volonterski dani koje provodi vaša tvrtka, pokroviteljstvo, stipendije ili sponzoriranje događaja (čak i onih koji su online!), pojavljivanje u lokalnim medijima kao autoritet u vašoj industriji, sve su to načini da podignete svijest o vašoj firmi i dobijete vrijedne backlinkove.

Lokalni SEO sastavni je dio svake SEO strategije za lokalne tvrtke. On će pomoći vašoj publici koja je spremna za kupnju da vas čim prije pronađe i s vama stupi u kontakt. Nadamo se da će vam ovaj članak biti od pomoći na vašem putu ka građenju lokalne SEO optimizacije.

Niste li spremni odraditi ovaj posao samostalno, kontaktirajte nas bez obaveza i zatražite ponudu!