Savjet srijedom: 4 najpoznatije PR taktike

pr-taktike

Savjet srijedom: 4 najpoznatije PR taktike

U današnjem vremenu, kada je konkurencija među poduzećima izuzetno velika, uspješna PR taktika može biti ključna za uspjeh vašeg poslovanja.

PR (Public Relations) ili odnosi s javnošću se fokusiraju na stvaranje pozitivnog dojma o vašem poduzeću kod vaših ciljanih kupaca ili klijenata.

Nedavno me je jedna klijentica upitala ima li smisla slati priopćenje za javnost i komunicirati s medijima oko jednog događaja kojeg su priređivali.

Možda ste i vi bili u istoj nedoumici smatrajući kako medije baš ne zanima ono što radite, ili da je dovoljno događaj najaviti preko društvenih mreža.

Klijentima kažem – uvijek iskoristite sve alate da bi se približili svojim potencijalnim kupcima.

Uz pomno odabranu PR taktiku, lakše ćete doći do ciljane publike.

U nastavku teksta predstavljam neke od najčešćih PR taktika. Objašnjavam njihovu svrhu uz neke primjere iz prakse kako biste ih i vi lakše mogli primijeniti.

Što su PR taktike?

PR taktika razlikuje se od PR strategije, koja se odnosi na sveobuhvatni način na koji to namjeravate učiniti.

PR taktike su aktivnosti ili radnje koje organizacija čini kako bi utjecala na percepciju javnosti o svom brendu kako bi izgradila i formirala lojalne odnose sa svojim kupcima.

4 najčešće PR taktike

1. Objave u medijima

Medijska objava je jedna od najčešćih i najvažnijih taktika u PR-u.

Ona uključuje kreiranje i slanje priopćenja i izjava za medije, članaka koji će biti objavljeni online ili u tiskanom obliku, poziva na događaje koji će privući pažnju urednika.

Ova taktika uključuje uspostavljanje odnosa s medijima – urednicima, novinarima i drugim medijskim radnicima kako bi se osigurala medijska pozornost za vaše poduzeće i proizvode.

Vaš PR tim može izraditi komplet promidžbenog materijala (medijski kit) i slati ga novinarima, nuditi ekskluzivne intervjue s vašim stručnjacima ili pripremiti priopćenja za javnost o vašim novim proizvodima ili uslugama, događajima, humanitarnim akcijama i sl.

Primjer: Kada je Apple lansirao novi iPhone, njihov PR tim je izdao priopćenje za javnost koje je dobilo veliku medijsku pozornost. Također su pozvali novinare na ekskluzivnu prezentaciju novog uređaja u njihovom sjedištu u Cupertino.

2. Događaji i sponzorstva

Sponzorstva i događaji su odličan način da se vaša tvrtka poveže s javnošću. Tvrtke mogu sponzorirati događaje, poput konferencija i festivala, ili prirediti vlastite događaje koji će privući pozornost medija.

To mogu biti sponzorstva filmskih ili glazbenih festivala, sajmova, sportskih događaja, dobrotvornih akcija u lokalnoj zajednici i sl.

Ova taktika uključuje organiziranje ili sponzoriranje akcija koje podržavaju društveno odgovorno poslovanje odnosno svih događaja koji će privući pažnju vaših ciljanih skupina.

Primjer: Coca-Cola je dugogodišnji sponzor Olimpijskih igara. Kroz razne marketinške aktivnosti i reklame povezane s ovim sportskim događajem, Coca-Cola je uspjela izgraditi jaku brand svijest i povećati prodaju svojih proizvoda.

3. Društveni mediji i influencer marketing

Društveni mediji su postali neizostavan dio PR-a, pogotovo influencer marketing.

Tvrtke koriste društvene mreže i influencere – osobe koje imaju velik broj pratitelja na društvenim mrežama, kako bi komunicirali sa svojim klijentima i pratiteljima .

Na Facebooku, Instagramu, Linkedinu objavljuju informacije o svojim proizvodima ili uslugama, najavljuju događaje i izvještavaju s njih, objavljuju fotografije i videa, odgovaraju na pitanja pratitelja itd.

Influenceri, blogeri i vlogeri su postali osobito važni u PR-u jer imaju veliki utjecaj na svoju publiku. Tvrtke surađuju s influencerima kako bi promovirale svoje proizvode ili usluge i privukle nove kupce.

Primjerice s modnim influencerom ćete surađivati kako bi promovirali novi proizvod a s putnim blogerom kako bi se predstavili izlete u novu turističku destinaciju.

Primjer: Kampanja Levi’s “Kupuj bolje, nosi duže” (“Buy Better, Wear Longer” ) pokrenuta je u suradnji s pjevačem i glumcem Jadenom Smithom i influencericom Emmom Chamberlain u cilju podizanja svijesti o Levisovim naporima u pogledu održivosti i prekomjernoj potrošnji modne industrije.

Inicijativa potiče potrošače da kupuju rabljeno i obvežu se na kvalitetne materijale iz održivih izvora, s porukom koju ponavljaju Smith i Chamberlain u videozapisima kampanje u kojima govore o vlastitoj pažljivoj potrošnji za planet i nošenju Levisa.

levis-influencer-kampanja
Izvor: Buildhollywood

Osim činjenice da Chamberlain ima 11 milijuna pretplatnika na YouTubeu i 14,4 milijuna sljedbenika na Instagramu, a Smith ima 17,5 milijuna sljedbenika na Instagramu i 8 milijuna sljedbenika na Twitteru, oboje influencera također su odraz cilja i pokazuju autentičnost u svojim promocijama i porukama.

4. Krizno komuniciranje

Upravljanje kriznim situacijama je korporativna strategija koja ima za cilj pomoći organizacijama da se nose s negativnim događajem. Kriza može pogoditi bilo koju tvrtku, stoga je važno imati plan kriznog komuniciranja u takvim situacijama.

Negativan događaj može biti bilo što, od male PR krize na Facebooku do incidenta koji uključuje ozbiljne ozljede ili smrt. Upravljanje krizom uključuje razvoj plana i koordinaciju resursa za rješavanje potreba pogođenih strana, a istovremeno popravlja reputaciju marke.

Krizni menadžment je proces koji priprema menadžere i zaposlenike za suočavanje s nepredviđenim situacijama i okolnostima u organizaciji. Također je potrebno spriječiti da se situacija pogorša za klijente i za vaše poslovanje te rizik svede na minimum.

Primjer: Kentucky Fried Chicken se poslužio humorom kada im je u Velikoj Britaniji ponestalo piletine i bili su prisiljeni privremeno zatvoriti 800 lokacija.

Do nestašice peradi došlo je zbog problema s dobavljačima, ali kupce nije bilo briga zašto ne mogu nabaviti svoju omiljenu hranu; samo su htjeli svoju piletinu. Neki su čak otišli toliko daleko da su pozvali policiju zbog zatvaranja.

Okrećući se humoru, KFC je u svojoj PR kriznoj kampanji objavio oglas u novinama preko cijela stranice s istaknutom slikom svog poznatog logotipa.

krizno-komuniciranje-primjer-kfc-fck
Izvor: Steven Dennison Twitter

Uz isprike kupcima priznali su svoj neuspjeh, preuredivši “KFC” u dobro poznatu psovku „FCK“. Ovim su apostrofirali ne samo frustraciju njihovih kupaca, već i KFC-ove vlastite nedostatke, ali na vrlo duhovit način. Tvrtka je dobila pohvale za svoj humoristični pristup od kupaca i trgovaca.

Poslujemo u vremenu u kojem je konkurencija velika, a poslovni uspjeh ne ovisi samo o kvaliteti vaših proizvoda ili usluga, već i o sposobnosti tvrtke da se dobro predstavi i komunicira s javnošću.

Stoga je važno da svako poduzeće u 2023. godini ima PR taktiku koja će mu pomoći u stvaranju pozitivne slike u javnosti i povećanju prepoznatljivosti.

Postoji mnogo različitih PR taktika koje se mogu primijeniti ovisno o ciljevima i specifičnostima tvrtke. Nadamo se da smo vam ovim osnovnim PR taktikama, olakšali izbor.

Treba li vam pomoć u komunikaciji s javnošću, tu smo da vam pomognemo!