Kako besplatno poboljšati SEO uz Google Trends

google-trends-za-bolji-seo

Kako besplatno poboljšati SEO uz Google Trends

Upotrebljava li se promišljeno i planski, moćan i besplatan alat Google Trends, bit će vam od velike pomoći u planiranju SEO strategije. Ne samo da će vam dati informacije o popularnim temama i pojmovima koji zanimaju vašu ciljanu publiku, uz Google Trends ćete usporediti pojmove i istražiti ključne riječi u vašoj niši. Također, dobit ćete i nove ideje za vaš blog, te kreirati personalizirane kampanje i pobliže upoznali vaše kupce.

Što je Google Trends

Google Trends je besplatan alat koji pokazuje popularnost određenog pojma ili teme na Google tražilici uključujući i YouTube. Uz pomoć njega ćete saznati koja su pretraživanja trenutno u trendu ili provjeriti koliko je varirao opseg pretraživanja za vašu ključnu riječ na različitim lokacijama kroz odabrani period.

Također će vam omogućiti da usporedite pojmove ili teme i provjerite koja je među njima najpopularnija.

Google Trends je posebno koristan za sezonska poduzeća, jer im pomaže u praćenju promjena u interesima kupaca.

Kako koristiti Google Trends za bolji SEO

1. Odaberite nišu i usporedite pojmove

Za početak recimo da imate koncesiju na plažu na kojoj planirate u nadolazećoj ljetnoj sezoni kupačima ponuditi dodatne sadržaje. U planu vam je postavljanje suncobrana te ležaljki a razmišljate i o supovima. No, niste sigurni za što od ta tri sadržaja će ljudi biti najviše zainteresirani. Google Trends vam tu uskače kao pomoćnik.

Evo kako.

Upišite sva tri pojma u tražilicu i odaberite željeni vremenski period. Pojmovi će vam se potom prikazati u različitim bojama, te ćete vidjeti koji je pojam najpopularniji.  

kako-koristiti-google-trends

2. Za lokalni SEO istražite rezultate po regijama ili gradovima

Ispod grafikona je karta Google Trends koja vam daje uvid u lokalni SEO. Karta vam pokazuje gdje se vaš proizvod ili usluga najviše traže i što ljude u odabranom području najviše zanima. Ako usporedite pojmove za pretraživanje, vidjet ćete kartu obojanu prema popularnosti pojma. Intenzitet boje predstavlja postotak pretraživanja vodećeg pojma u određenoj regiji ili gradu. U našem slučaju to je pojam sup.

Evo kako ove podatke možete iskoristiti:

  • kreirati prilagođene marketinške kampanje za pojedine regije ili gradove;
  • ponuditi promocije i ponude za pojedine regije ili gradove ;
  • planirati širenje na nova tržišta.

google-trends-regije

3. Provjerite popularne povezane teme i povezane upite

Još jedna vrijedna značajka Google Trendsa su povezane ključne riječi koje su trenutno u trendu, a moći ćete ih vidjeti pod značajkama Povezane teme i Povezani upiti.

Ovi podaci vam pokazuju relevantnije ključne riječi na temelju vašeg pojma za pretraživanje. Te povezane ključne riječi navedene su po popularnosti zajedno s postotkom povećanja opsega pretraživanja.

Međutim, Google Trends ponekad zamjenjuje postotak s izrazom „Nagli porast“ ili “Breakout”. To znači da je povećanje opsega pretraživanja te ključne riječi premašilo 5000%.

Ove ključne riječi će vam biti i nova inspiracija za pisanje tekstova na blogu!

google-trends-kljucne-rijeci

4. Usporedite se s konkurencijom

Kroz opciju Google Trends “Usporedi”, pratite kako kotirate na tržištu u odnosu na konkurenciju.

Na primjer, usporedimo li Renault i Škodu, grafikon jasno pokazuje da Hrvati više vole Renault. No, vidite kako je bilo perioda kada su bili vrlo blizu promjene svojih preferencija.

Možete usporediti i analizirati do 5 pojmova za pretraživanje i vidjeti tko raste ili pada brže. Također možete provjeriti što kupci traže od vaše konkurencije. To ćete vidjeti u okviru Povezani upiti.  

google-trends-pracenje-konkurencije

Izvježbate li se u korištenju alata Google Trends, lakše ćete optimizirati sadržaj na svom webu i brže doći do relevantnih ključnih riječi. Publika će lakše dolaziti do vas zbog sadržaja koji će za njih biti relevantniji.  

Naravno, uvijek se možete javiti nama, treba li vam partner koji će se pobrinuti za vašu najbolju online prisutnost.