Kako napisati case study koji će privući nove klijente

case-study

Kako napisati case study koji će privući nove klijente

Pitate li se kako potencijalne kupce uvjeriti da ste baš vi najbolji u recimo, izradi i montaži PVC i ALU stolarije te kako mnogo bolje, kvalitetnije i brže pružate te usluge u odnosu na vašu konkurenciju?

Odgovor je pisanje case studya ili studije slučaja.

Da biste stekli povjerenje potencijalnih kupaca morate pokazati svoju sposobnost kako možete ispuniti ono što vaš proizvod ili usluga obećavaju. Naravno da možete nadugo i naširoko pisati o tome kako ste sposobni i iskusni, međutim, ono što će ljude koji su potrazi za vašim uslugama ili proizvodima zbilja uvjeriti da ste vi najbolji za njih, je objektivan i čvrst dokaz.

 Jedan od najboljih načina da dokažete svoju vrijednost je uvjerljiv case study.

Zapravo, HubSpotovo izvješće o stanju marketinga pokazalo je da su studije slučaja toliko uvjerljive da su peta najčešće korištena vrsta sadržaja koju koriste marketinški stručnjaci.

Želite li povećati broj klijenata i prodaju, bacite se na pisanje case studya!

Vrijednost case studya

Neki naši klijenti su s nama u poslovnom odnosu zato jer su tražeći rješenje svojih problema, naišli na naše tekstove na internetu, drugi su nas pronašli na društvenim mrežama, treće je “uhvatio” neki od naših oglasa, četvrti su došli na preporuku, a ima i onih koji su proučavali što, kako i s kime radimo te su na temelju naših case studya odlučili s nama raditi.

Kad razmišljate o kupnji neke usluge ili proizvoda koji je skuplji od japanki za plažu, sigurno izdvojite više vremena kako bi istražili što se sve na tržištu nudi.

Treba li vam neka skuplja usluga, kopat ćete dublje da biste saznali na koji način rade tvrtke koje nude te usluge, koje uspješne projekte i klijente su imali do sada, kako dokazuju da su uspješni, koji je njihov princip rada, za što se zalažu kroz poslovanje  i sl.

Upravo je studija slučaja način da se konkretnim dokazima potencijalne kupce uvjeri kako ste vi prava tvrtka za njih.

Kako onda napisati case study?

Čitajte dalje naše jednostavne upute s primjerima.

Kako napisati case study

kako-napisati-case-study-primjer

Premda case study može biti izrađen u obliku videa, podcasta i infografike, mi ćemo se ovdje fokusirati na tekstualnu studiju slučaja. Pet je dijelova koje svaki case study treba imati.

Evo koji su:

Predstavite klijenta s kim ste radili (ili još uvijek radite)

U uvodnom dijelu teksta napišite tko je vaš klijent i čime se bavi. Istaknite koji su njegovi najvažniji proizvodi i usluge, vizija i misija tvrtke, te obavezno na ključne riječi u tekstu, postavite vezu na njihovu web stranicu.

Opišite problem s kojim vam se obratio

U ovom dijelu opišite kako je klijent došao do vas te s kojim specifičnim problemom vam se obratio. Čitateljima će biti zanimljivo ako napišete što je bio najveći problem ili nedoumica vašeg klijenta. Tako će se oni lakše moći poistovjetiti s tom osobom, te će im način na koji ste riješili navedeni problem još više pobuditi znatiželju.

Navedite na koji način ste riješili problem klijenta

Ovo je najopširniji dio teksta u kojem ćete opisati kako ste pomogli klijentu. Budite detaljni i stručni u opisivanju postupka. Navedite na koji način ste pristupili problemu i uz konkretne primjere pokažite kako ste ga riješili.

Kao primjer navodimo screenshotove rezultata kampanja na društvenim mrežama koje smo radili za nekoliko naših klijenata. Neki od njih su se tek pojavili na društvenim mrežama pa su im sponzorirane objave osigurale veći doseg i brand awareness. Drugima je pak trebao hype na Facebooku oko vrijedne nagradne igre.

Također, jednom od naših klijenata smo promovirali novi proizvod a drugome smo promovirali nagradnu igru. Riječ je o rezultatima sponzoriranih kampanja koje, kako pokazuju ove fotografije, imaju značajno veći doseg od uobičajenih organskih objava i preporučamo ih raditi planski svim našim klijentima.

case-study-sponzorirane-kampanje
case-study-oglasavanje-drustvene-mreze

Pohvala klijenata

Komentar vašeg zadovoljnog klijenta case studyu će dati još veću vrijednost.

U nastavku donosimo riječi naših zadovoljnih klijenata. Neki su na našoj stranici kao testimonijal a drugi su objavljeni na d.KABINET Instagram profilu.

pohvala-klijenata

Ako se klijenti sami nisu sjetili pohvaliti vas, ne brinite da ćete biti nasrtljivi i neugodni ako ih pristojno zamolite za komentar vaše poslovne suradnje. Sigurni smo da će vam rado odgovoriti s par rečenica.

Pozovite čitatelje da vas kontaktiraju

Na kraju teksta nemojte zaboraviti CTA gumb tj. poziv na akciju. To pravilo važi za svaki tekst koji napišete na vašem blogu, a osobito kad pišete studiju slučaja. Pozovite čitatelje da vam se jave i opišu problem s kojim se suočavaju. Pokažite da ste otvoreni i rado ćete zajedno s njima pokušati pronaći najbolje rješenje. 

I to je sve! Sad znate kako na profesionalan način vašoj publici i potencijalnim klijentima pokazati da ste stručni i iza sebe imate uspješne poslovne suradnje, ništa vam ne stoji na putu da krenete pisati studije slučaja.

Treba li vam pomoć pri pisanju case study tekstova ili neka druga marketinška usluga, stojimo vam na raspolaganju.