Savjet srijedom: Rebrendiranje kao osvježenje ili spas u zadnji čas

rebrendiranje

Savjet srijedom: Rebrendiranje kao osvježenje ili spas u zadnji čas

Rebrendiranje ili rebranding je marketinška strategija koja uključuje promjenu korporativnog imidža ili organizacije tvrtke razvojem novog imena, logotipa, slogana, vizije i misije te cjelokupnog vizualnog identiteta. Cilj rebrandinga je stvoriti novi i diferencirani identitet marke u glavama potencijalnih kupaca, investitora, konkurenata, zaposlenika i šire javnosti.

Ozbiljna neka definicija i još ozbiljniji posao, ha?! 🤔

Može i plastičnije.

Zamislite da imate istu frizuru cijeli život. Ajde recimo, od osnovne škole do danas.

Nema šanse!

Naravno, jer kako se vremenom gradimo, mijenjamo sve, ne samo frizuru.

A tvrtke? One se mijenjaju kroz rebrendiranje! 

Živimo u svijetu u kojem se trendovi stalno mijenjaju, pa su i tvrtkama potrebne promjene kako bi privukle nove kupce. To je moguće rebrendiranjem. Možda trebate samo osvježiti svoje poslovanje, dizajnirati novi logo ili ime nakon spajanja s drugom tvrtkom. Ili možda redefinirati poslovne ciljeve, misiju ili viziju nakon što je tvrtka promijenila vlasnika ili izišla na novo tržište.

U nastavku teksta otkrivamo kad vam je potrebno rebrendiranje, koje su vrste rebrendiranja, te zbog čega je ovaj poslovni proces važan.

Zašto je rebrendiranje važno?

Rebrendiranje pomaže brendovima privući novu publiku, ostati relevantan, istaknuti se među konkurencijom i poboljšati svijest o brendu.
vaznost-rebrendiranja

On se može primijeniti na nove proizvode, zrele proizvode ili čak proizvode koji su još u razvoju. Ovaj proces se može dogoditi kroz promjenu marketinške strategije ili u raznim drugim situacijama kao što je restrukturiranje poduzeća ili bankrot. Rebrendiranje se također može odnositi na promjenu tvrtke ili korporativnog brenda koji može posjedovati nekoliko pod-brendova za proizvode ili tvrtke.

Brendovi ponekad ne uspijevaju privući pozornost kupaca jer im je njihova poslovna priča nejasna, ne razumiju što im nude, imaju ime koje je teško izgovoriti ili napisati, ili, pak, logotip koji ne priča njihovu priču.

To znači da su u onih sedam sekundi, koliko je potrebno da se ostavi prvi dojam, potpuno pogriješili.

Nemojte dopustiti da se to dogodi i vama – čitajte dalje!

Vrste rebrendiranja

Rebrendiranje može biti potpuno ili polovično.

Potpuni rebranding je kako kompletan makeover.

Njime mijenjate sve, uključujući viziju i misiju tvrtke i to uglavnom jer je promijenjeno vlasništvo nad tvrtkom, imate nove ili drugačije proizvode ili usluge, novo tržište na koje izlazite itd.

Polovično ili parcijalno rebrendiranje se koristi kada odlučite dodati nešto novo svom trenutnom brendu bez da ga potpuno promijenite. 

Osvježenje je potrebno kada su logotip i slika vaše tvrtke zastarjeli ili je došlo do male promjene u vašim poslovnim ciljevima.

Recimo da krenete u proizvodnju odjeće, kao što je to 1971. godine učinio Adidas koji je tada, nakon skoro 50 godina, izmijenio svoj logotip. Uveli su poznati trolisni logo koji je predstavljao Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju – tri kontinenta na kojima su se prodavali Adidas proizvodi.

Ovaj je logotip pomogao brendu da postane dio pop kulture i ne bude izričito brend kojega nose sportaši. 

Tako su ga, među ostalim, nosili i legendarni pjevači i bendovi kao što su The Sex Pistols, The Doors, David Bowie i Bob Marley.

adidas-marley
Fotografija: repeatingislands.com

Ova priča ima odličan nastavak i govori koliko rebrendiranje može biti značajno godinama nakon što je napravljeno.

Nogometni klub Ajax u suradnji s njihovim glavnim sponzorom Adidasom, u ljeto 2021. predstavio je novu liniju Samba tenisica odajući tako počast Bobu Marleyu, čija je pjesma “Three Little Birds” poznata više od desetljeća kao njihova navijačka pjesma.

Kada vam je potreban rebranding?

Rebranding nije samo izrada nove web stranice i logotipa. To je kompliciran i skup proces koji nosi velike rizike za velike i male tvrtke. Stoga biste trebali imati ozbiljne razloge da biste ušli u ovaj posao.

Nekad je rebrandiranje spas u zadnji čas a nekad osvježenje u poslovanju. 

Evo glavnih razloga za rebrandiranje:

Kad je reberndiranje za tvrtku spas u zadnji čas

Ako dođe do repozicioniranja tržišta

Repozicioniranje uključuje promjenu postojeće tvrtke ili statusa proizvoda tvrtke na tržištu. Ovaj proces je ključan kada brend  ima slabu ili zastarjelu sliku među kupcima, te zahtijeva strateške promjene ili treba novu ciljanu publiku.

Primjer je Gucci čija kontroverzna, provokativna i odvažna estetika koja ga je proslavila, nije bila privlačna milenijalcima.

Evo što su napravili.

Marco Bizarre koji je preuzeo mjesto izvršnog direktora 2015. je predstavio ambicioznu strategiju repozicioniranja brenda. Gucci je tako zadržao svoje talijanske korijene i ekstravaganciju, ali je postao suvremeniji i privlačan mlađim generacijama.

gucci-milenijalci
Fotografija: trendswall
Stavili su fokus na komunikaciju na Instagramu, logotip je dobio središnje mjesto na svim proizvodima te su istaknuli svoj osnažujući stav o rodnoj ravnopravnosti. 

Ove vrste promjena dovele su Gucci u njihovo najbolje financijsko razdoblje do sada. Brojni influenceri bili su oduševljeni ovom transformacijom.

Kada želite poboljšati ugled svoje tvrtke

Skandal koji se o vašoj firmi ili vlasniku proširio poput požara na društvenim mrežama, loša kvaliteta proizvoda ili curenje internih podataka, neminovno će narušiti vaš ugled. Naravno, taj negativan utjecaj nećete izbrisati samo rebrandiranjem.  On je nužan, no stvarne i iskrene promjene unutar tvrtke uklonit će negativne asocijacije koje imaju vaši kupci i javnost, te ćete ponovno pridobiti povjerenje kupaca.

Rebrendiranje kao osvježenje

Ako dođe do spajanja poduzeća

Ako dvije tvrtke povežu snage i postanu jedna kako bi prikazale najbolje od svake tvrtke, stekli još veće povjerenje kupaca, razvili svijest o novom brendu i izbjegli zabunu kupaca, potrebno je osvježenje u vidu rebrendiranja.

Spajanje omogućuje vašoj tvrtki da uđe na nova tržišta, učinkovito koristi financijske resurse, ostvari više profita, posloži novu upravu, zaposli još radnika itd. Ovaj proces također utječe na potrošače jer rezultira boljom uslugom, višom kvalitetom proizvoda te često nižim cijenama.

Kada širite tržište

Kako bi postigli veći rast i profit izlaskom na međunarodna tržišta, tvrtke obično uđu u rebrending. Kroz njega kupce informiraju o novim prodajnim lokacijama, smišljaju i nove slogane, novi logotip koji će brend jednako uspješno predstaviti ciljanom tržištu drugih zemalja tj. drugih govornih područja.

Hrvatski automobilski distributer AutoZubak poznat po prodaji Audija i VW-a je svojedobno, kako bi proširili svoj tržišni udio i proširili se na cjenovno pristupačnije automobile, stvorio svježi identitet koji se fokusirao na komuniciranje prijateljskog odnosa i razigranosti.

Evo kako je njihov vizualni identitet izgledao prije, te nakon rebrendiranja.

auto-zubak-stari-logo
Izvor: columnfivemedia.com

Ako dođe do promjene u vodstvu

Tvrtke su povezane sa svojim liderima. Ako brend promijeni vlasnika, novi identitet je način da se posebno naglasi taj prijelaz. Vjerujte da će ta promjena vaše aktualne i buduće kupce jako zanimati.

Rebrendiranje je proces na kojega ste se odlučili na samo zato jer vam se odjednom vaš logotip ne sviđa a slogan je dosadan. Ponekad promjena za kojom žudite kroz rebranding nije najbolji način da poboljšate vaše poslovanje.

Tako je rebrendiranje Facebooka kroz novo ime Meta, upravo dobilo novi nastavak. Naime, Meta tuži Metu zbog imena Meta. Ne, nije greška.

Tvrtka koja se bavi VR instalacijama i zove se Meta, tuži Metu – Facebookovu matičnu kompaniju, u vlasništvu Marka Zuckerberga, zbog „krađe“ imena i „urušavanja uspostavljenog brenda kompanije“. Pa vi sad vidite kada i kako je pametno pokrenuti rebranding.

Ne želimo vas plašiti, samo dodatno naglasiti kako rebrending nije igra te kako i velike tvrtke znaju napraviti velike greške.

Nadamo se da smo vam kroz ovaj tekst rasvijetlili ovaj zahtjevan poslovni proces. Nađete li se pred izazovom rebrendiranja, bilo koji razlog da vas je naveo na to, javite nam se.

Osmislit ćemo za vas novo ime, slogan, posložiti vizualni identitet i vašu poslovnu priču razglasiti na sva zvona! 🔔😀