USP – ili ono po čemu ste drugačiji od konkurencije

sto-je-usp

USP – ili ono po čemu ste drugačiji od konkurencije

Čuli ste za USP? Jedan od akronima koji se često spominje u marketingu.

Ako ste se odlučili za brendiranje i krećete u stvaranje marketinške strategije pa ste odabrali d.KABINET za taj posao, od nas ćete dobiti upitnik u kojem vas među ostalim pitamo: po čemu ste drugačiji od vaše konkurencije?

Odgovor koji nam date na to pitanje je vaš:  “unique selling proposition” ili “unique selling point” a može i skraćeno USP.

U hrvatskom jeziku ovaj marketinški izraz prilično je nespretno preveden u  “jedinstvena prodajna ponuda” ili “jedinstvena prodajna točka”, pa ćemo u tekstu koristiti samo USP.

USP – definicija  

USP je jedina stvar koja vaše poslovanje čini boljim od konkurencije.

To je vaša specifična i jasna prednost – ono po čemu se vaša tvrtka ističe u odnosu na konkurenciju.

To može biti jedinstvena kvaliteta vaših proizvoda ili usluga, uvijek dostupna korisnička služba, brzina kojom radite, održivost ili ekološka svijest koju vaša tvrtka promiče, fleksibilnost, cijena ili nešto slično.

usp-definicija

Što god bilo, vaš USP općenito je usmjeren na jedinstvenu kvalitetu koju vaša tvrtka ima te je zbog toga bolja od bilo koga drugog na tržištu u vašoj djelatnosti.

Što USP nije

„Najbolji, vrhunski, iznimne kvalitete, tradicionalan, autohton …“ Ništa od navedenog ne može biti vaš USP. To su samo kliše poruke koje će s lakoćom smisliti i brdo vaših konkurenata.

Vaš USP nije isto što i slogan i ne mora biti istaknut od riječi do riječi u svim vašim marketinškim materijalima. On ne mora vrištati s vaše web stranice, letaka i društvenih mreža, niti se mora rimom uklopiti u reklamni jingle kojega plaćate na radio postaji ili na TV-u.

Vaši potencijalni kupci ili klijenti možda nikada neće vidjeti vaš USP. No trebali bi ga moći osjetiti u oglašavanju, prodaji i komunikaciji.

Zašto morate imati USP?

Svatko od nas želi nešto što je skrojeno baš za nas. Nešto posebno, jedinstveno, originalno. Ne što što nas priziva. Nitko ne želi ono što je za svakoga.

E sad, kako kupci s par klikova preko interneta mogu pronaći proizvode i usluge koje im trebaju, vi se  trebate dobro namučiti istaknuti u moru mogućnosti koje se nude u online svijetu.

A to ćete učiniti USP-om!

Kupci žele što brže vidjeti što vas to razlikuje od vaše konkurencije. Po čemu ste bolji i kvalitetniji. Zašto bi kupili od vas a ne od vaše konkurencije.

Poznavanje pravog načina pozicioniranja svoje tvrtke i svojih proizvoda čini ogromnu razliku između isticanja i uklapanja.

Zato je važno za sve poduzetnike da razumiju kako prepoznati jedinstvenu prodajnu točku koja će im olakšati proces brendiranja, te stvaranja marketinške strategije.  

Vodič za osmišljavanje USP-a

Kako biste lakše došli do vašeg USP-a napisali smo vodič s četiri nezaobilazne stavke.

usp-vodic

Valjani USP je onaj kojega samo vi možete koristiti

Vaš USP mora biti nešto što samo vi možete koristiti.

Zato je jedinstven – unique!

U procesu njegova smišljanja zapitajte se može li ga primijeniti i vaša konkurencija. Ako može, onda ga niste pronašli i morati mozgati još više.

Ako vaš USP uključuje fraze poput “povoljno” ili “najviša kvaliteta”, “vrhunski“ i sl., zbog čega te iste riječi ne bi mogla koristiti i vaša konkurencija?!

USP je ključni dio identiteta vaše tvrtke i zato ga pomno odaberite.

Što rješava probleme vaših kupaca?

S kojim se izazovima i problemima susreću vaši kupci i kako ih vaše poslovanje rješava?

Odgovor na ovo pitanje iskristalizirat će vam vašu jedinstvenu prodajnu točku.

Recimo da imate trgovinu za kućne ljubimce i fokusirani ste na proizvode koji su prirodnog porijekla. Jedan od vaših proizvoda je šampon za pse koji imaju alergije. Njegov sastav su isključivo prirodni biljni sastojci budući da je koža pasa koji imaju alergije jako osjetljiva.

Vaš USP kazuje kako imate antialergijski šampon koji je iznimno blag i još više štiti pse. Time ćete privući kupce tj. vlasnike pasa koji su u potrazi za takvim proizvodima i sigurno će postati vaši vjerni kupci.

USP je vaše obećanje kupcu

Što god da prodajete, razmislite o obećanju koje dajete jer kada prodajete proizvod ili uslugu, također prodajete obećanje.

Obećanje može biti da ste osjetljivi na promjene koje utječu na naš planet i brinete o okolišu, pa poslujete na način da koristite samo prirodne materijale, odvajate otpad i sl.

Možda se obećanje odnosi na brzinu isporuke, kupcima kojima vaš proizvod treba hitno. Ili vašu dostupnost. A može biti i obećanje trajnosti proizvoda.

Ako kupci osjete i uvjere se da je vaše obećanje iskreno i stvarno, ono će omogućiti da vaš marketing postane osobniji; podsjeća vaše kupce da iza posla stoje brižna ljudska bića.

Vrijednost koja stane u nekoliko riječi

USP nije novinski članak, tekst na blogu, niti obuhvaća 5 stranica vaše marketinške strategije.

On u samo nekoliko riječi treba sadržati što više značajki vašeg brenda. Treba ga krasiti jednostavnost, jasnoća i preciznost.

Njegova namjena je da se koristi kao inspirativna polazna točka za sve vaše poruke.

Znamo,  poprilično je teško osmisliti originalan USP kada imate ogromnu konkurenciju a mali budžet. Ali to vas ne smije spriječiti da se direktno obratite publici koja traži i želi vaš proizvod ili uslugu.

Jedinstvena prodajna točka nije isključivo marketinški alat. Nešto o čemu se raspravljalo na sastancima uprave neke tvrtke. On se koristi jednako uspješno i u direktnoj prodaji, npr. u vašem restoranu ili trgovini. U takvoj primijeni izgradit ćete još iskreniji odnos s vašim kupcima ili klijentima.

Ako obrnemo priču – USP je razlog zbog kojeg godinama idete u isti kozmetički salon, imate istog automehaničara ili ste vjerni gosti nekog restorana.

A sad recite, možete li pogoditi koji je naš USP? 🙂

Mala pomoć: ima veze s naslovnom fotografijom ovog članka.

Pištite nam ako znate, ili nam se javite treba li vam naša usluga brendiranja (koja uključuje i osmišljavanje vašeg USP-a).

S nestrpljenjem čekamo vaše e-mailove! 📧