Savjet srijedom: Hoće li tekstovi koje pišete na blogu dovesti do prodaje?

pisanje-bloga

Savjet srijedom: Hoće li tekstovi koje pišete na blogu dovesti do prodaje?

Strategija pisanja tekstova za blog na web stranicama  donijet će trajnu vrijednost vašem brendu. Ne samo da blogovi mogu povećati vaš SEO, promet na web stranici i prisutnost na Internetu, već mogu pomoći i potencijalnim klijentima da nauče više o vašoj tvrtki, proizvodu ili usluzi ali i industriji.

Premda blogovi nisu najčešće korištena vrsta marketinškog sadržaja, podaci ankete platforme HubSpot potvrđuju da je pisanje tekstova za blog jedan od najučinkovitijih načina za promociju ali i za prodaju proizvoda.

Zbog rasta popularnosti drugih vrsta propagandnih sadržaja, poput video marketinga generalno je mišljenje da će potrošači kupovati proizvode tek nakon što ih vide na drugim platformama kao što su You Tube ili Tik Tok.

Međutim, iznenadili su odgovori potrošača na pitanje iz HubSpotove ankete!

Vode li tekstovi na blogu do prodaje?

vode-li-blogovi-do-prodaje

Na njihovo pitanje: “Jeste li ikada kupili nešto od neke tvrtke nakon što ste pročitali njihov blog?”, visokih 56% ispitanika je odgovorilo: “Da.”

Također, anketirajući izvršne marketinške stručnjake njih 20% blogove tvrtki uvrstilo je u jedan od svojih najvažnijih kanala za postizanje poslovnih ciljeva u 2021. godini.

Isto tako u nedavnom istraživanju, jedna trećina skupine ispitanika općih potrošača najčešće čita postove na blogu kako bi “naučili nešto novo“ a  otprilike 20% čita blogove „radi zabave“.

Publika će vjerojatno pronaći vaš blog jer traže informacije vezane za industriju u kojoj rade, žele naučiti nešto vezano za svoju radnu poziciju ili svoje hobije, ili, pak, trebaju rješenja za problem koji ih muči u svakodnevnom ili profesionalnom životu.
Oni u pravilu ne traže promotivni sadržaj!

Primjerice, ako čitatelj posjeti vašu web stranicu i na blogu ne pronađe ništa osim postova sa fotografijama vaših proizvoda i slatkorječivim reklamnim porukama, mogli bi izgubiti interes za vaš sadržaj i možda neće razviti osjećaj povjerenja koji je potreban za kupnju.

Kako blogovi vode do prodaje?

Ako vaša tvrtka ima blog koji govori o vašoj industriji, ili o tome kako vaša ponuda može pomoći svakodnevnim problemima prosječnog čitatelja, vaša publika može otkriti i steći povjerenje u stručnost vašeg branda.

Upravo povjerenje i vjerodostojnost u konačnici dovode do kupnje.

Zašto?

Ako vaš potencijalni klijent vjeruje savjetima ili informacijama iz vaših tekstova na blogu, mogao bi vjerovati da je ono što vi nudite kvalitetnije od konkurencije jer vaš brend poznaje industriju, ono što kupci žele i probleme koje vaš proizvod ili usluga rješavaju.
kupovina-i-pisanje-tekstova

Čak i ako više volite video, društvene medije ili vizualne marketinške strategije, važno je zapamtiti da vam blogovi mogu pomoći u prodaji proizvoda na način na koji druge vrste sadržaja ne mogu.

Kako?

Na primjer, iako videozapisi i slike mogu potencijalnim klijentima dati uvid u to kako proizvod ili usluga funkcioniraju u stvarnom životu, članci na blogu mogu ponuditi opsežne informacije koje bi uređivač vizualnog sadržaja mogao izrezati kako bi izbjegao da optereti gledatelja na društvenim mrežama ili drugim platformama.

Tekstovi na blogu nude više mogućnosti za pružanje detaljnih informacija od nekih vrsta sadržaja, oni bi također mogli povećati vaše rangiranje u pretraživanju i omogućiti više mogućnosti za izravno povezivanje s odredišnom stranicom ili stranicom za kupnju.

Zbog toga potrošači mogu pronaći vaš sadržaj dok pretražuju Internet, pročitati vaš post i kliknuti izravno na stranicu za kupnju proizvoda nakon što ih je vaš sadržaj ponukao da kupe proizvod/uslugu.

Pokretanje i ažurno pisanje učinkovitog bloga sa savjetima i edukativnim sadržajem, koji generira promet zahtijeva puno vremena i energije. A ako ste marketinški menadžer s ograničenim proračunom i niste sigurni kako svojim tekstovima na blogu uvjeriti kupce u kupnju, evo nekoliko brzih savjeta.

Kako čitatelja bloga pretvoriti u kupca?

Strateški u blog postavite veze na stranice proizvoda/usluga i „pozive na akciju“

Osim što ćete u svojim tekstovima na blogu spominjati svoj brend, proizvod ili uslugu, tamo gdje je to prirodno, koristite veze (linkove) za povezivanje sa stranicama proizvoda ili CTA gumbove (pozive na akciju) koji privlače više pažnje na proizvod ili ponudu.

Pripazite da linkovi i CTA gumbovi ne remete čitateljevo iskustvo i da ih nema baš u svakoj rečenici.

I naravno, linkovi koje ćete postaviti neka budu na ključnim riječima te neka se odnose na temu teksta.

Ponudite besplatni sadržaj

Ako je vaš cilj imati što više pretplatnika na newsletter, čitateljima bloga možda će trebati više od nekoliko tekstova da vjeruju vašem poduzeću i odluče se kupiti vaš proizvod ili uslugu. U tom slučaju ćete se morati usredotočiti na njegovanje odnosa sa vašim leadovima, a ne slati čitatelje blogova izravno na stranicu za kupnju.

Kako bi povećali broj kontakata u vašoj e-mail bazi i stvorili zajednicu kvalitetnih potencijalnih klijenata, kreirajte besplatni sadržaj kojega će vaša publika moći preuzeti.

To su e-knjige, razni korisni predlošci, infografike ili izvješća o istraživanju. Te sadržaje ćete im pokloniti putem CTA-ova na kraju tekstova na blogu.

Misao za kraj: premda je pametno u tekstove na blogu postaviti nekoliko nenametljivih CTA-ova, pa čak i spomenuti vaš proizvod ili uslugu kada se čini relevantnim, budite sigurni da vaš sadržaj prvenstveno nudi vrijedne savjete, upute i informacije koje će pomoći vašem čitatelju.

Upamtite, kvaliteta uvijek pobjeđuje promociju.

Treba li vam pomoć oko pisanja tekstova za blog, rado ćemo vam pomoći!