Ne želite vidjeti oglase političara u svom Facebook i Instagram feedu? Isključite ih još danas

kako-ograniciti-prikazivanje-oglasa-facebook

Ne želite vidjeti oglase političara u svom Facebook i Instagram feedu? Isključite ih još danas

Vaš feed na Facebooku i Instagramu okupiraju oglasi političara pred lokalne izbore, a vi ste na društvenim mrežama kako bi se zabavili i pronašli edukativno štivo?

Ne berite brigu – Facebook vam omogućuje isključivanje takvih oglasa ali i svih ostalih promotivnih poruka koji vas ne zanimaju.

Opcija uz pomoć koje ćete ograničiti prikazivanje političkih oglasa dostupna je za područje SAD-a od lani, a postavljena je uoči izbora za predsjednika SAD-a. Kasnije je uvedena i u ostalim zemljama u svijetu.

Podsjećamo kako je Facebook bio neprekidno kritiziran od američkih predsjedničkih izbora 2016. Javnost ih je kritizirala smatrajući kako ne čine dovoljno da ograniče političke dezinformacije na svojoj platformi šteteći demokraciji.

Zbog toga su iz Facebooka odlučili korisnicima dati veću kontrolu nad gledanjem političkih oglasa.

Zato ćete sad uz nekoliko klikova jednostavno onemogućiti prikazivanje predizbornih i političkih oglasa stranaka i kandidata ako vas ta tema ne zanima. Također, zaustavit ćete i prikazivanje svih poruka koje su vezane uz društvena pitanja a postavljaju ih organizacije koje moraju imati izjavu o odgovornosti sa oznakom uz oglas: “Oglas sponzorira …„

Nedavno smo ažurirali blog na temu vođenja kampanja na društvenim mrežama i pravilima kojih se političke stranke i kandidati moraju pridržavati. U ovom tekstu vas, pak, jednostavnim koracima vodimo kako na svom profilu urediti postavke kako bi vidjeli što manje sadržaja koji vas ne zanima.

Naravno, ove postavke nisu na Facebooku samo zbog političkih oglasa. Nude vam i da ograničite oglase na neke druge teme koje su vam nezanimljive. Također, Facebook algoritam je taj koji u vašem feedu gura objave koje vas najviše zanimaju i najkorisnije su za vas.

oglasi-politicara-na-facebooku

Kako onemogućiti prikazivanje oglasa političara na Facebooku?

Da biste preventivno isključili političke oglase prije nego što ih vidite, u aplikaciji Facebook idite na Postavke i privatnost> Postavke> Oglasi> Postavke oglasa.

Potom kliknite na Teme oglasa> Društvena pitanja, izbori ili politika, a zatim Pogledajte manje oglasa o ovoj temi.

postavke-privatnosti-facebook
oglasi-na-facebooku
drustvena-pitanja-izbori-politika-facebook

Isto tako, kad u feedu naiđete na politički oglas, u gornjem desnom kutu oglasa trebala bi biti oznaka s potvrđenom organizacijom.

Kad kliknete na tu oznaku i pojavit će se prozor na dnu zaslona gdje možete birati između tri mogućnosti:

  • “Tko je platio ovaj oglas?”
  • “Zašto ovo vidim?”
  • “Pogledajte manje oglasa o ovoj temi”

Kliknite na „ Pogledajte manje oglasa o ovoj temi“ a potom u novom prozoru koji se otvori dodirnite da biste potvrdili kako želite vidjeti manje oglasa o socijalnim pitanjima, izborima i politici u budućnosti.

Kako onemogućiti prikazivanje oglasa na Instagramu?

Za isključivanje političkih oglasa na Instagramu možete ući u Postavke računa –  Oglasi – Teme oglasa i odabrati „Prikaži manje oglasa o društvenim pitanjima, izborima ili politici“.

Ili, ako vidite politički oglas, možete kliknuti na dio „Oglas sponozira … “, pa Prikaži manje ovakvih oglasa.

Isto tako, na bilo koju sponzoriranu objavu kada kliknete u desnom gornjem kutu na tri točkice otvorit će vam se u posebnom prozoru opcije među kojima je prva – Sakrij oglas. Ako kliknete na nju vidjet ćete slijedeće opcije:

  • Nije relevantno
  • Prečesto se prikazuje
  • Neprimjereni sadržaj

Ograničite prikazivanje oglasa na Google-u

Jednako kako možete ograničiti prikazivanje određenih oglasa na društvenim mrežama, to možete učiniti i na Google-u. Prikazivanje oglasa online ne može se potpuno zaustaviti, no neke neželjene oglase možete ukloniti.

Također možete spriječiti prikazivanje oglasa koji se temelje na vašim interesima i podacima.

Kako ćete to napraviti provjerite na Google korisničkoj podršci.

Želite li se, pak, oglašavati na društvenim mrežama porukama koje nisu iritantne i napadne, već korisne i informativne i postavljene za ciljanu publiku, javite nam se za suradnju.