Kako izraditi strategiju i plan objava za društvene mreže?

strategija-nastupa-drustvene.mreze

Kako izraditi strategiju i plan objava za društvene mreže?

Strategija nastupa na društvenim mrežama i mjesečni plan objava je prvi dio našeg posla. To radimo nakon što se sa klijentima dogovorimo oko vođenja stranica na društvenim mrežama.

Bilo koji cilj da ste si u životu postavili npr.; kako položiti ispit na fakultetu, kako pronaći bolji posao, kako do veće plaće, kako do svojih prvih kvadrata… sigurno ste imali nekakav plan kako do njega stići.

Isto vrijedi i kad govorimo o društvenim mrežama.

Do svakog cilja vodi plan (pa i na društvenim platformama)

Imate li tvrtku i gradite svoj imidž i online prisutnost preko društvenih mreža? Onda bi vaš cilj trebao biti predstaviti se, približiti se i povezati se sa potencijalnim kupcima.

Društvene platforme daju vam mogućnost da kreirate različite vrste sadržaja i promovirate se precizno ciljajući kupce.

Međutim, da biste uspjeli u tom CILJU potreban vam je PLAN. 🙂

„Ma, ja sam to radio, pa nikakve rezultate nisam vidio. Objavim tu i tamo nešto, ali nema koristi.“ Radite li na društvenim mrežama, vjerojatno ste čuli ovakve rečenice kada ste pokušali nekom objasniti kako digitalna komunikacija nije šala.

Mnogi poduzetnici sami krenu u avanturu građenja svog digitalnog identiteta na društvenim mrežama, pa nakon nekog vremena zapnu. Što zbog nedostatka vremena, nedovoljnog znanja, ili zato što nisu jasno postavili cilj i kreirali svoju strategiju.

Objavljuju stihijski, kad im se učini zgodno i sl. i onda to izgleda neprofesionalno i zbunjujuće za ljude koji ih prate.

Zato u nastavku ovog teksta donosimo najvažnije korake u kreiranju nastupa na društvenim mrežama. Oni će vam pomoći da lakše izgradite imidž svog poduzeća i društvene mreže iskoristite maksimalno.

kako-izraditi-plan-objava-za-drustvene-mreze

Koraci koji će vam olakšati nastup na društvenim mrežama

Zašto ste se odlučili biti prisutni na društvenim mrežama?

Otvorili ste npr. stranicu na Facebooku i sad gledate u nju i nemate blage veze zašto ste to napravili? Znamo mnogo ljudi koji su se nekoliko godina nakon što su postavili stranice, konačno odlučili angažirati na društvenim mrežama. Bolje ikad nego nikad.

Evo pitanja koja će vam pomoći iskristalizirati ovu stavku :

Što bi trebao biti cilj vaših objava?

Spomenuli smo Facebook jer on u oglašavanju nudi jasne ciljeve kada postavljate kampanju/oglas. Pa onda možemo to primijeniti i kod ovog primjera.

Dakle, odgovorite sami sebi:

  • Želite li povećati doseg, tj. da za vašu tvrtku čuje što veći broj ljudi?
  • Želite li da se vaši kupci angažiraju oko novosti koje ćete pisati?
  • Želite li povećati prodaju?
  • Želite li prikupiti njihove mail adrese kako bi im slali personalizirane ponude?

Kad odgovorite na ova pitanja onda ćete znati zašto ste tu i koja je svrha svih objava koje ćete isplanirati i objavljivati.

Također, kad postavljate ciljeve, neka oni budu postavljeni po SMART metodi.

Kome se obraćate na društvenim mrežama?

Ovo je jednako važno kao i prva stavka. Ton komunikacije na vašim stranicama na društvenim mrežama, prilagodit ćete osobama koje kupuju vaše proizvode i kreirat ćete sadržaj „po njihovom kroju“.

To znači da morate znati tko su vaši kupci.

Morate znati u koju dobnu skupinu spadaju, koji su njihovi interesi, koji hobiji, jesu li obiteljski ljudi, imaju li djecu, koje su njihove potrebe i sa kojim izazovima i problema se susreću.

Također morate znati na kojim društvenim mrežama se oni nalaze. Jer, izgubit ćete vrijeme i novac ako objavljujete na mreži na kojoj nije vaša ciljana skupina. Vaš trud će biti uzaludan ako npr. kreirate objave na Instagramu iz dana u dan, a vaš kupac je 55-godišnjak koji uopće nema svoj IG profil niti ga planira otvoriti. Njemu su LinkedIn i Facebook sasvim dovoljni.

 Što ćete objavljivati na društvenim mrežama?

Odmah odgovaramo na pitanje iz podnaslova – objavljivati ćete onaj sadržaj koji zanima vašu publiku. Niste li sigurni na što „pada“ vaša ciljana skupina, testirajte ih.

Objavljujte npr. tri različite vrste sadržaja, pa nakon mjesec dana provjerite analitiku koju vam društvene platforme nude.

Analitika će vam pokazati što ih je najviše zainteresiralo. Jesu li to bile objave u kojima su dominirale fotografije, video-objave, savjeti u obliku blog objava sa vaše web stranice, behind the scenes trenutci vaših zaposlenika, reference vaših klijenata i sl.

Također, imajte na umu da ne pali svaki sadržaj jednako na svakoj društvenoj platformi.

strategija-nastupa-na-drustvenim-mrezama

Koliko često objavljivati sadržaj?

Planirate li biti uspješni na društvenim mrežama objavljujte bar tri puta tjedno – ovo kažemo svim našim klijentima. Iznimka su story objave kojih treba dnevno biti bar dvije zato što su u posljednje vrijeme sve popularnije.

Naravno, aktivnost ovisi i o vrsti vaše djelatnosti. Netko tko svakodnevno ima nove informacije o svojim proizvodima kao što je npr. slastičarna koja ima niz različitih kolača i torti te drugih slastica, objavljivat će svakodnevno.  

Isto tako, ako ste novi na društvenim mrežama, neko vrijeme objavljujte svakodnevno a kasnije dinamiku možete mijenjati. I da, svakako pazite da ne budete naporni. 

Imamo i poseban blog sa temom kad je najbolje vrijeme za objave na društvenim mrežama. U njemu smo obradili svaku mrežu posebno, pa tamo možete pronaći još detaljnija objašnjenja o odabiru sati . 

Pripremite materijale za objavljivanje i izradite kalendar objava

Kad ste obavili sve prethodne korake, vrijeme je da pripremite sve što vam je potrebno za objave. Mi npr. radimo plan objava mjesec dana unaprijed.

Na što mislimo?

Pa osim teksta, svaki post treba kvalitetne fotografije (mnogo njih), vizuale, videa… Sve to pišemo u kalendar objava popularnog imena Content kalendar.

Planiranje ovdje dolazi u prvi plan. Za kalendar objava dovoljna će vam biti dobra stara Excel tablica,  Google Sheets ili Google kalendar (mi ih koristimo sve).

U tablicu ćete upisati sve teme (kategorije objava) po datumima, staviti bilješke za formate objava (fotografija, video, blog, iz medija itd.) i upisati tekst objava. Da biste razlikovali platforme svaku označite drugom bojom.

Pronađite alate koji će vam pomoći u objavljivanju sadržaja

Kad imate 20 različitih stranica na različitim društvenim mrežama, oda znate da život spašavaju alati uz pomoć kojih se objave mogu isplanirati i unijeti unaprijed. Osim Facebooka putem kojega možete zakazati objave i na Instagramu, postoje i različite platforme koje nude besplatne pakete za jednog ili tri profila i desetak različitih društvenih platformi.

Neke od njih su Buffer, HotSuite, Agorapulse, eClincher…

I sad kad ste spremni za „osvajanje društvenih mreža“, kratki zaključak.

I algoritam voli strateško planiranje

Planirate li na vrijeme vaše objave, vaši pratitelji će se naviknuti što, u koje dane te u koje vrijeme od vas mogu očekivati novosti. Kad algoritam primijeti da ste redoviti, pogurat će vaše objave, pa će ih vidjeti više ljudi.

Planiranjem ćete olakšati svoju dnevnu poslovnu rutinu. U slučaju da postoji nešto hitnije i bitnije, moći ćete to riješiti bez panike i strke. Također, dobit ćete uvid u sadržaj koji plasirate.

Jasno, kad ga imate, plan ćete po potrebi moći i mijenjati. Nekada će se pojaviti izvanredna i važna situacija ili ćete neki post premjestiti za drugi dan, nešto u objavi izmijeniti i sl.  

U svakom slučaju, strategija i planiranje unaprijed olakšat će vam nastup na društvenim mrežama, povećati kvalitetu sadržaja kojega kreirate i uštedjeti vrijeme.

A ako ste ipak procijenili da za ovaj posao nemate dovoljno vremena, angažirajte profesionalce. Javite nam se, tu smo za vas!