Savjet srijedom: Kako uhvatiti Google algoritam?

google-algoritam

Savjet srijedom: Kako uhvatiti Google algoritam?

Jeste li znali da Google dnevno ima preko 3,5 milijarde pretraživanja (Internetlivestas 2019.)? Riječ je o najpopularnijoj tražilici na svijetu sa gotovo neuhvatljivim algoritmom.

Informacije radi, po posjećenosti odmah iza Googlea nalazi se YouTube. Slijedeći je Amazon pa Facebook, te Bing.

Budući da je najpopularnija i u Hrvatskoj, ovu tražilicu vjerojatno koristi većina vaših kupaca. Googlaju kako bi pronašli korisne informacije koje ste postavili na vašoj web stranici u opisima proizvoda ili usluga, u blogovima itd. Zato je važno pratiti i uhvatiti Google algoritam.

Prilagodba algoritmu nužna je za što bolje pozicioniranje vaše web stranice u rezultatima pretraživanja (SERP). Naravno, taj tehnički dio prilagodbe, reflektira se na korisničko iskustvo posjetitelja vaše stranice a vi želite da ono bude najbolje moguće.

Ako sadržaj kojega marljivo kreirate i postavljate, nije u skladu s ažuriranjima Google algoritma, riskirate izgubiti dragocjenu poziciju a time i potencijalne kupce.

Niz je teorija kako radi Google algoritam, no nitko uistinu ne zna tu formulu, osim naravno zaposlenika samog Googlea. Sigurno je jedno, ne bi Google bio na prvoj poziciji da nisu stalno pratili što to korisnici traže i kako se ponašaju, te se prilagođavali tim postavkama novim ažuriranjima algoritma kako bi korisnicima ponudili najbolje moguće odgovore.

Od kada postoji do danas, Google je imao na tisuće ažuriranja i to rade gotovo svakodnevno.

Što je Google algoritam?

Google algoritmi određuju koje ćete rezultate dobiti za svaki pojam ili upit koji ste upisali u  pretraživanje. Njihov zadatak je da filtriraju web stranice, pregledavajući i indeksirajući sadržaj koji je na njima s ciljem da ocijene njihovu kvalitetu i relevantnost.  Sve to rade kako bi vam ponudili najbolji odgovor.

Zbog toga je važno optimiziranje web stranice, unutarnje i vanjsko, kako biste Googleu olakšali rangiranje a vaši kupci lakše mogli pronaći vaš sadržaj. Međutim, da bi bili dovoljno visoko na SERP-u i privukli pažnju vaše publike, morate se prilagoditi i algoritmu kojega redovito ažuriraju.  

U ovom blogu smo zato nabrojili ažuriranja koja je Google napravio u posljednje tri godine, uz kratke savjete kako im se prilagoditi.

sto-je-google-algoritam

Povećanje duljine Google Snippeta

Google je 2017. godine gotovo udvostručio broj riječi za snippet –  sa 155 na 300. Cilj im je bio pružiti bolje opise web stranica i pomoći pretraživačima da bolje razumiju kako rezultat može biti relevantan za njihov upit.

Međutim nakon šest mjeseci , Google je vratio većinu snippet opisa na otprilike 150 riječi – na početnu poziciju.

S obzirom na to,  preporuka je da vaše opise zadržite na manje od 150 znakova kako biste osigurali da se cijeli isječak koji upišete prikaže na SERP-u.

Google Mobile-First Indexing  

Ažuriranje indeksiranja Mobile-First dogodilo se 2018. godine a Google je koristio mobilnu verziju stranice za indeksiranje i rangiranje, kako bi korisnicima koji googlaju preko mobitela, omogućili da što lakše pronađu ono što traže.

Da bi se prilagodili ovom ažuriranju, uvijek osigurajte da je vaša web stranica mobile frendly – prilagođena mobilnim uređajima.

Ažuriranje Google BERT-a za obradu prirodnog jezika

Prošle godine Google je uveo ažuriranje pod nazivom BERT ( eng. Bidirectional Encoder Representations from Transformers) kako bi bolje razumio jezik na kojem ljudi pretražuju. Cilj je uhvatiti što više nijansi i konteksta u upitima. Umjesto da se obrađuje jedna po jedna riječ upisana u tražilicu, BERT obrađuje cijeli kontekst riječi kako bi se razumjela namjera upita.

Da bi se prilagodili ovom updateu pišite visokokvalitetni sadržaj. Neka tekstovi budu jasni i lako čitljivi, izbjegavajte pisati za strojeve. Što to znači sad se pitate.

Ukratko – nemojte se slijepo držati samo ključnih riječi, ponavljajući ih svako malo. Radije se usredotočite na cijeli smisao i poruku koju sadržaj isporučuje čitateljima. Proširite istraživanje ključnih riječi tako da uključite i različite izraze, slične pojmove te često postavljana pitanja.

Algoritam radi u našu korist a ne protiv nas

Detaljne savjete o načinima kako se prilagoditi Google algoritmu možete pronaći i u njihovim službenim preporukama.  

Možda će vam se upute činiti previše stručnima i jako detaljnima, no ako ste već uložili trud, vrijeme, i novac da kreirate web stranicu, sigurno želite da to primijete i vaši kupci. Ako to nije posao kojim se želite baviti, ili ne znate kako, možda je vrijeme da nazovete IT stručnjaka.

Google algoritam nije usmjeren protiv vas, on samo želi maknuti sadržaj koji je nekvalitetan, loš, ilegalan, te nam svima omogućiti relevantne i korisne odgovore. Znači, radi u našu korist a na nama je samo da to iskoristimo.

U gostujućem blogu za portal Women in Adria, Danijela je pisala blog na temu kako doći na prvu stranicu Googlea. Svakako ga pročitajte, jer ćete saznati još niz savjeta koje nikako ne smijete zaobići ako želite da vaša web stranica bude posjećena.

A u slučaju da vam trebaju tekstovi za web stranice, sadržajno i tehnički po željama Googlea, tu smo za vas!