Savjet srijedom: Kako postaviti oglas na Instagramu – A/B test i CBO

oglasavanje-na-instagramu

Savjet srijedom: Kako postaviti oglas na Instagramu – A/B test i CBO

U ovotjednoj rubrici „Savjet srijedom“, kao što smo obećali, nastavljamo sa našom tzv. Instagram sapunicom o oglasima. 😉

Danas smo na drugom koraku u procesu postavljanja oglasa na Instagramu i učimo što napraviti slijedeće, kad smo odabrali cilj našeg oglasa.

Slijedeći korak smo podijelili na tri manja. Oni su: odlučiti se za A/B testiranje i optimizaciju budžeta kampanje (CBO eng. Campaign budget optimization), te imenovanje vaše kampanje.

Dakle kada ste odabrali cilj vaše kampanje, a mi ćemo za primjer odabrati Angažman/Enagaement, onda će vam se na ekranu u Ads Manageru pojaviti slijedeće opcije:

angazman-oglasi-instagram

A/B testiranje u oglasima na Instagramu

Za postavljanje A/B testiranja ćete se odlučiti kada želite testirati koji od vaših oglasa postiže najbolje rezultate.

Ako iza sebe nemate desetke postavljenih oglasa na društvenim mrežama, teško će vam biti prognozirati koliko će pojedini oglas biti uspješan. Koji dizajn je bolji, koja vrsta publike će bolje reagirati i sl. Upravo zato postoji mogućnost A/B testiranja oglasa.

Riječ je o taktici pomoću koje ćete saznati koji naslovi oglasa, koje fotografije, videa ili vizuali, poziv na akciju ili kombinacija sve navedenog, najbolje djeluju za vašu ciljanu publiku.

Daje vam se mogućnost odabira testa za: kreativu, publiku, smještanje/položaj oglasa.

abtest-oglasi-na-instagramu

Obično se A/B testovi postavljaju u trajanju od nekoliko tjedana. Preporučuje 4 dana i ne više od 30 dana a najmanje 1 dan.

Za početak bilo bi najbolje da počnete sa testom jedne varijable. Npr. da usporedite oglas u video i carousel obliku, ili da testirate dva različita naslova u oglasu.

Inače, odlučite li se testirati npr. 5 različitih fotografija oglasa, 4 drugačija teksta u oglasu i 5 CTA, trebat ćete izraditi i pokrenuti ukupno 5*4*5=100 oglasa. Sad zamislite vrijeme i novac koji ćete potrošiti na taj posao. 😉

Optimizacija budžeta kampanje – CBO

Optimizacija budžeta kampanje (CBO eng. Campaign budget optimization ) najučinkovitije koristi vaše proračunske izdatke za postizanje općih najboljih rezultata i osigurava da trošak tih rezultata bude usklađen s vašom strategijom licitiranja.

Ovo je službena definicija a ako vas zanima ova opcija još detaljnije provjerite na Facebook for Business.

Savjet: planirate li postavljati oglase i ulagati male novčane iznose, ovaj korak slobodno preskočite. Minimalni iznos uloga u  oglas uz ovu opciju uključenu je 28.20 eura.

cbo-opcija-oglasavanje-instagram

Evo kako radi:

Kad je omogućena optimizacija budžeta kampanje, Facebook automatski uzima proračun i preraspodjeljuje ga u bolje izvedbene skupove oglasa.

CBO koristi proračun kampanje i strategiju licitiranja – koja može biti, na primjer, najniža cijena po radnji (CPA eng. Cost Per Action) ili najveći povrat ulaganja u oglase (ROAS eng. Return On Advertising Spend). A to radi da bi automatski i kontinuirano pronašao/pronalazio najbolje  mogućnosti za rezultate u setovima oglasa. Zatim raspodjeljuje proračun kampanje u stvarnom vremenu kako bi se postigli ti rezultate.

Postavljanje naziva oglasa

Kad ste se odlučili uključiti ili ne, prethodne dvije opcije, kliknuti ćete za daljnji korak a on je postavljanje naziva oglasa. Može vam se učiniti kao nevažna stavka, ali nemojte ju zanemariti.

Kad postavite jasno ime vaše kampanje, bit će vam kasnije lakše pratiti analitiku. A vjerujte, to je zahtjevan posao. 🙂

naziv-kampanje-instagram

Toliko u današnjem savjetu. Nastavljamo u slijedeću srijedu.

Ako su vam naši blogovi korisni, upišite se u našu newsletter grupu i osigurajte si “povlaštene” tips and tricks. 😉