Hoće li biti sezone ovo ljeto? (mogući scenariji i pouke koje iz pandemije moraju izvući oni koji žive od turizma)

turisticka-sezona-hrvatska-2020

Hoće li biti sezone ovo ljeto? (mogući scenariji i pouke koje iz pandemije moraju izvući oni koji žive od turizma)

Dok nam postaje sve toplije a i dalje smo među svoja četiri zida, sve su oči uprte u ovogodišnju turističku sezonu. Pratite vijesti redovito i već ste ludi od mjera, savjeta i prijedloga sa svih strana, dok vaši apartmani zjape prazni. U istoj situaciji su i vlasnici hotela, kampova, turističkih agencija, chartera…

Nedavno novinarsko pitanje upućeno premijeru Plenkoviću :„Kakvo će biti ljeto?“, te njegov odgovor kako bi „davati bilo kakve prognoze sad bilo jako nezahvalno“, jedini je trenutno ispravan odgovor.

I nećemo sada filozofirati o tome kako je važno biti kritičan prema političarima. Ruku na srce, aktualna vlast jako se dobro snašla u kriznoj situaciji, dajući prednost struci a ne politici. Vjerujemo da će javnost to vrednovati i na predstojećim parlamentarnim izborima, ako se održe. Oporba će zato imati težak zadatak. No, to je neka sasvim druga tema.

Međutim, nitko nam ne brani realno procijeniti kakvi nas scenarij vezano za turističku sezonu očekuju u narednom razdoblju.

sibenik-jedrenje

“Ostanite kod kuće danas, kako bi mogli putovati sutra”

Hoće li, i kada će, turističko tržište živnuti, ne ovisi samo o nama u Hrvatskoj, već o ponašanju i mjerama svih država svijeta. Tako da su nam uzalud napori oko reanimacije turističkog sektora, ako cijeli svijet ne bude udružen u ovoj borbi.

Vjerujemo da ste već vidjeli, te da na društvenim mrežama koristite, oznake #SaveTourismTogether i poruke „Do not cancel your vacation, postpone it“ . Uz njih je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula novu akciju pod hashtag oznakom #TravelTomorrow.

Poruka je to u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, svim potencijalnim turistima da „ostanu kod kuće danas, kako bi mogli putovati sutra“. 

Prije nekoliko dana UNWTO je dao i najnoviju procjenu o mogućoj šteti koju će COVID-19 imati za turizam. Očekuju tako da će međunarodni turistički dolasci biti 20 do 30 posto niži ove godine, u odnosu na 2019. a pad prihoda od 300 do 450 milijardi dolara. Uz to, upozoravaju na rizik od gubitka milijuna radnih mjesta u turističkom sektoru.

turisticka-sezona-hrvatska

Hrvatska na društvenim mrežama sa emotivnim i umirujućim porukama

Više od 20% BDP-a Hrvatske počiva na turizmu (mislimo da i djeca u osnovnoj školi ovaj podatak znaju), premda je poznato koliko je ta branša osjetljiva. Zbog toga je trenutno stanje panike, razumljivo. I ne samo da svaka peta kuna iz turističke potrošnje ide u državnu blagajnu, već su pogođeni svi koji su lančano s turizmom povezani.

Divno bi bilo da smo kao zemlja orijentirani proizvodnim djelatnostima, no, očito se krizna situacija poput ove, morala dogoditi, da bi se većina trgnula i postala svjesna sna u kojem žive.

“Na ukupno 18 Facebook stranica, svaki sadržaj pomno se bira i prilagođava trenutnom stanju na svakom nama važnom tržištu te se nastojimo i dalje promovirati kao blisko i sigurno tržište te izazvati emocije fotografijama i umirujućim porukama.”

Kazuje to ministar, uz nadu da će bar dio ovogodišnje sezone biti spašen, većinom „last minute“ aranžmanima.

Kratki tip: ako ste bavite turizmom, onda i vi budite prisutni na vašim stranicama društvenih mreža sa porukama kao CroatiaFullOfLife!

Nedavno je ministar izjavio i da smo zasad najbliže scenariju prema kojemu ćemo imati 75-postotni padi noćenja, i to pod pretpostavkom da se nešto prometa u turizmu ostvari od kolovoza do kraja godine.

turizam-nakon-pandemije

Mogući scenariji za ovogodišnju sezonu i kako im se prilagoditi

Promovirati se za podsezonu

Prošlo je vrijeme kada smo na sezonu gledali sa ružičastim očalama i parolama „sve rupe napunit ćemo u srpnju“, „ ma doći će oni u kolovozu“ i sl. I uz najoptimističnije prognoze sada nam je goste u lipnju teško zamisliti.

Zato realno razmislite o stanju, te se promovirajte kao npr. poznata aviokompanija Ryanair – za rujan.

Cijene smještaja/putovanja

Snižavanje cijena uvijek je ona prva mjera za kojom svi posežu kada osjete pad u dolasku gostiju. I to će vjerojatno biti najveći izazov u ovoj godini. Za očekivati je da će se cijene sniziti na svim turističkim tržištima, pa još dodatno i na onima koji su do sada bili cjenovno ispod našeg.

Grčka, Turska, Crna Gora, Tunis, Italija, Francuska, Španjolska.. možemo li se cijenama nositi sa tržištima u ovim zemljama? Teško i nikako.

Ne zaboravimo i to da će ove godine svi svoje stanovnike pozivati na to da odmore provedu u svojim zemljama. Što bi svakako i Hrvatska trebala napraviti. Pa i vi koji se bavite najmom apartmana.

Tko će biti u mogućnosti putovati?

Zbog krize uzrokovane koronavirusom, mnogi će ostati bez posla ili već jesu, veliki dio će biti na minimalnim plaćama… Zato je realno postaviti pitanje – koliko ljudi će nakon krize imati novca za putovanja?

Vjerojatno oni iz najviše i više srednje klase a oni, pak, biraju luksuzniji smještaj. Svi ostali su vjerojatno odgodili svoja putovanja za ovu ali i slijedeće godine.

Orijentirati se isključivo na bliža tržišta

Sretna okolnost što su naša najznačajnija emitivna tržišta ujedno i tržišta iz kojih se može doputovati automobilom. Austrija, Njemačka, Češka, Slovačka, Poljska, Srbija…su tržišta na koja bi smo se trebali usmjeriti.

Na pitanje zašto bi turisti iz tih zemalja radije došli kod nas nego u Grčku ili Tursku, odgovor bilo bi taj da su ti gosti i dalje najvjerniji Jadranu koji je za njih najljepša destinacija.

Nadajmo se da jesmo, pogotovo nakon što smo posljednjih nekoliko godina visokim cijenama uspjeli otjerati baš te najvjernije goste.

sto-smo-naucili-od-krize-uzrokovane-koronavirusom

Pouke koje treba izvući iz pandemije

Jednom kad opasnost od koronavirusa prestane i vrati se sve polako u normalu, bit će važno zapamtiti ono što smo naučili od ove krizne situacije. Lekcije koje naučimo sada, treba upotrijebiti za razdoblje u budućnosti, jer tržište će se sasvim sigurno promijeniti.

Sigurnost destinacije

U budućnosti će se sigurno prednost pri odabiru putovanja, dati zemljama koje su pokazale svoje efikasne i sigurne mjere pri očuvanju zdravlja. Zemlje u kojima su institucije reagirale brzo te izvještavale javnost redovito i jasno o zdravstvenoj situaciji, turisti će radije birati za svoje slijedeće putovanje.

Povjerenje i dostupnost

Gosti sa kojima ste u ovom kriznom razdoblju komunicirali jasno i otvoreno, bili im dostupni i dali korisne i važne informacije, sigurno će to cijeniti i u budućnosti. Vaša angažiranost oko gostiju i briga da im osigurate najbolju moguću uslugu, zapravo nema cijenu.

Kvaliteta a ne kvantiteta

Velika je vjerojatnost će zbog svjetske krize uzrokovane koronavirusom, na turističkom tržištu biti više gostiju veće platežne moći. Oni će prednost dati kvalitetnom smještaju. Zato je moguće da oni koji nude manje luksuzan smještaj teško dođu do svojih kupaca.

Rezervacije uz plaćanje akontacije

Ako ste privatni iznajmljivači, bez obzira punite li svoje kapacitete sami, ili preko online portala kao što je Booking.com, dobro razmislite o opciji besplatnog otkazivanja. U ovoj situaciji su zbog te opcije mnogi sigurno na gubitku.

Možda je vrijeme da razmislite o vraćanju na onaj ustaljeni način rezerviranja sa plaćanjem akontacije koja se ne vraća. U ovakvim uvjetima, kada smo svi pogođeni pandemijom, gost vam sigurno neće zamjeriti ako mu, za smještaj koji je rezervirao za lipanj i uplatio akontaciju od 30%, ponudite drugi termin npr. u rujnu.

Ne zaboravimo i to kako plaćanje akontacije daje gostu sigurnost da ga njegov smještaj čeka i rezervacija je sigurna.

U nadi da će Hrvatska ipak imati sezonu 2020., te da ćete uspjeti ugostiti turiste i ovo ljeto, bit će nam drago ako vam u tome pomognu i neki od naših savjeta i razmišljanja iz ovog bloga.

Ako od nas želite primati vijesti i savjete svakog tjedna, uz neke pogodnosti, upišite se na naš newsletter. 🙂